Moslimdirecteur laakt kritiek van bisschop

Moesin Laghmich, de islamitische directeur van de Voorburgse katholieke basisschool De Dijsselbloem, die onlangs aangesteld werd, is teleurgesteld over de negatieve reactie die een bisschop op zijn aanstelling heeft gegeven. Monseigneur E. de Jong, hulpbisschop van Roermond en binnen de Nederlandse Bisschoppenconferentie verantwoordelijk voor het katholiek onderwijs, liet afgelopen week weten niet blij te zijn met een moslim als directeur op een katholieke school.

''Het is ongeloofwaardig dat - met alle respect voor de kwaliteiten en intenties van deze concrete persoon - een overtuigd moslim het boegbeeld is van een school die zich met een zelfbewuste en bezielde katholieke identiteit presenteert", zo liet De Jong weten tegenover katholieknederland.nl. In een katholieke school wordt volgens De Jong van de directeur en leraren verwacht dat men voorleeft wat het betekent katholiek te zijn ,,Ook en juist op die gebieden waar katholieken ánders zijn.''

Laghmich zei in het programma Kruispunt op Radio 1 dat er ''met twee maten wordt gemeten''. Hij beseft dat zijn aanstelling bijzonder is, maar er zijn volgens hem ook rooms-katholieken die tot directeur zijn benoemd op moslimscholen: ''Daar wordt niets over gezegd. Ik ken bovendien de katholieke traditie", aldus Laghmich, die zelf op een katholieke school heeft gezeten en ook een catechese-akte heeft gehaald. "Ik ben een toegewijd moslim, maar ben ervan overtuigd dat de islam en het christendom in de kern op elkaar lijken".