Scientology houdt Netwerk-reportage tegen

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Scientology Kerk Amsterdam (SKA) heeft er eind vorig jaar voor gezorgd dat een gepland item over deze beweging van het actualiteitenprogramma Netwerk niet door is gegaan. Ex-directeur van SKA Caspar de Rijk werd zo onder druk gezet dat hij besloot zich terug te trekken. Aangezien hij de sleutelpersoon in de geplande reportage was, moest deze worden afgebroken.

De Rijk stapte een paar jaar geleden uit de SKA en sloot zich aan bij de groepering Ron's Org, naar de oprichter van de Scientology Church, Ron Hubbard. Nadat bekend werd dat De Rijk zijn medewerking aan Netwerk wilde verlenen, werd hij benaderd door zijn ex-vrouw, die een hoge functie heeft bij het Office of Special Affairs, de inlichtingendienst van de sekte. Zij vertelde hem dat als hij zich terugtrok van de reportage, hij na lange tijd zijn dochters weer mocht zien.

De ex-directeur zag af van medewerking, maar heeft inmiddels zijn dochters nog steeds niet gezien. Bovendien heeft hij ook een SP-declare gekregen; een vonnis dat leden van de Scientology Church als Suppressive Person bestempelt. Het is andere leden ten strengste verboden contact te onderhouden met deze persoon.

Nu bekend is geworden wat er is gebeurd, gaat Netwerk alsnog proberen om een reportage over de Scientology Kerk Amsterdam te maken. Ook denkt De Rijk erover om aangifte te doen van de gang van de zaken.

De Scientology Kerk Amsterdam verkeert in een diepe crisis. Zo zijn er nog maar zeventig van de 150 leden over, en was er recent sprake van enkele fraudeschandalen.