'Onderwijs moet dienstig aan integratie zijn'

"Onderwijs moet dienstig zijn aan integratie, maar zonder artikel 23 aan te tasten. De discussie over beperking van islamitische scholen moet in dat licht worden gezien." Deze uitspraak komt van minister Zalm van Financiën gisterenavond in het tv-programma Barend en Van Dorp.

Eind november ontstond er veel ophef rondom de uitspraken van Zalm. Zo zei hij onder meer: "Nieuwe scholen waarop te veel achterstandsleerlingen dreigen te komen moeten geen geld van de overheid meer krijgen". Ook zei Zalm: " Het is mijn rotsvaste overtuiging dat islamitische scholen slecht zijn voor de integratie".

De opmerkingen van Zalm leidden tot veel kritiek, ook binnen zijn eigen partij de VVD. Ook botste hij met het CDA, door te pleiten voor een subsidiestop voor islamitische scholen. Dat soort scholen zou de integratie tegengaan.

Deze bewering doet volgens Zalm geen afbreuk aan artikel 23 en is volledig binnen de afspraken van de regering dat het onderwijsbeleid dienstig moet zijn aan de integratie. Dat artikel regelt de vrijheid van onderwijs. "We zullen echt één Nederlandse samenleving moeten worden, en onderwijs is daarbij heel belangrijk", aldus Zalm.

Dat er binnen zijn eigen VVD verschillende opvattingen over bestaan, bestreed de bewindsman niet. Maar die vormen volgens hem geen bedreiging voor de eenheid van de partij.