Zwaardere straffen op terrorisme

De Tweede Kamer heeft vandaag voorstellen van VVD en LPF voor hogere straffen op terrorisme aangenomen. Leiders van een terroristische organisatie kunnen straks tot levenslang worden veroordeeld. Op deelname aan een terroristische organisatie komt een maximale gevangenisstraf van 15 jaar te staan.

De maximale straf voor leiders stond nu op 15 jaar. Levenslang wordt tot nu toe alleen opgelegd voor zeer zware delicten, zoals meervoudige moord. Ook het ronselen van mensen voor de gewapende strijd alsmede samenspanning voor een terroristisch misdrijf worden strafbaar. Daardoor moeten politie en justitie eerder kunnen ingrijpen bij terroristische personen en organisaties.

Een ruime meerderheid stemde voor het wetsvoorstel terroristische misdrijven. Alleen GroenLinks en de SP waren tegen. Zij vrezen willekeur. De PvdA stemde alleen tegen bij samenspanning.

Dierenactivisme

Ook dieren- en milieu-activisten kunnen in sommige gevallen als terroristen worden vervolgd. Een Kamermeerderheid van CDA, VVD, LPF, ChristenUnie en de SPG stemde voor dat voorstel.