Dochter voor Mßxima en Willem-Alexander

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Mßxima zijn de trotse ouders geworden van een dochter. Het kind werd geboren om 17:01 uur, is 52 centimeter lang en weegt 3310 gram. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maken moeder en kind het goed. "Het is een wolk van een baby", aldus prins Willem-Alexander. De naam van het kind is nog niet bekendgemaakt.

De pasgeboren dochter van Mßxima en Willem-Alexander
De koninklijke baby (foto: RVD)


Het kind behoort tot de negentiende generatie van de Nassaus, de latere Oranje Nassaus, en wordt de negende achtereenvolgende vorst of vorstin. Door de geboorte verandert de positie van een aantal prinsen en prinsessen wat betreft troonopvolging. Voor Mßxima en Willem-Alexander zelf verandert niets, maar de rest van de mogelijke troonopvolgers schuift een plaatsje op, aangezien de boreling als oudste kind van de kroonprins de tweede wordt in de lijn van erfopvolging (achter Willem-Alexander). Daarna volgen eventuele toekomstige broers of zusjes, gevolgd door de prinsen Johan-Friso en Constantijn, broers van Willem-Alexander.

De zwangerschap van Mßxima werd op 18 juni 2003 officieel bekend gemaakt, toen Mßxima al drie maanden zwanger was. Op dat moment ging men er nog vanuit dat het kind begin januari ter wereld zou komen. Eind oktober maakte de RVD bekend dat Mßxima nog in 2003 zou bevallen. Op advies van haar behandelend artsen staakte Mßxima op 20 september haar werkzaamheden.

De komst van het kind van Mßxima en Willem-Alexander wordt op dit moment verwelkomd met 101 saluutschoten op vier plaatsen in het Nederlands Koninkrijk, te weten: Den Haag, Den Helder, Willemstad (Curašao) en Oranjestad (Aruba). Het afvuren van saluutschoten bij een nieuwe koninklijke telg is een oud gebruik. Ook zal de geboorte worden gevierd met het voeren van de Nederlandse vlag met oranje wimpel op overheidsgebouwen, het luiden van klokken en aandacht voor de geboorte op websites van de rijksoverheid en van de diensten, instellingen en andere publiekrechtelijke instellingen die onder de overheid ressorteren. Kinderen en ambtenaren zullen geen vrije dag krijgen.

Het kind heeft bij Koninklijk Besluit ook een eigen wapen gekregen. De basis van het teken wordt gevormd door twee blauwe vlakken met de Nederlandse Leeuw, oorspronkelijk afkomstig uit het wapen van de familie Van Nassau. Verder heeft het twee beige vlakken met de jachthoorn van Oranje. Het kleine wapenschild in het midden is het wapen van de familie van prinses Zorreguieta en toont een burcht, twee cipressen en twee wolven.


Premier Balkenende hield om 18.15 uur een toespraak waarin hij zijn felicitaties aan de kersverse ouders overbracht. Hij wenste het echtpaar van harte geluk namens de Nederlandse bevolking en feliciteerde ook de naasten. Verder wenste hij de kersverse ouders voldoende rust toe. "Het is hen gegund dat zij de volle aandacht kunnen geven aan hun kind en elkaar," aldus de premier.

Prins Willem-Alexander zal om 21.30 uur met de pers praten. Of hij de naam dan ook bekend zal maken is niet bekend. Normaal gesproken wordt de naam van een koninklijk kind pas bij de aangifte ervan bij de burgerlijke stand bekendgemaakt.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 7 december 2003 om 20:06 en voor het eerst geplaatst om 17:30 uur