'De Geus op randje minachting Kamer'

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

ChristenUnie-fractievoorzitter André Rouvoet is boos op CDA-minister Aard Jan de Geus van Sociale Zaken. Volgens hem balanceerde de minister zaterdag op het randje van minachting van het parlement, toen hij op Radio 2 - in het programma Spijkers met Koppen - zei dat Tweede-Kamerleden hun werk niet goed doen.

Volgens De Geus had de Kamer allang kunnen weten dat niet iedereen er hooguit 1% in koopkracht achteruit zou gaan. "Vanaf september was het duidelijk dat er uitschieters naar boven en naar beneden zijn. Het ging om het gemiddelde''.

Afgelopen week, tijdens een Kamerdebat over de koopkracht, viel een groot deel van de parlementariërs over De Geus heen, omdat bleek dat sommige mensen er tot 8% op achteruitgaan. Dat Kamerleden door deze cijfers verrast waren, was hun eigen schuld, zei de minister gisteren op de radio. ''Hadden ze maar beter moeten opletten. Ik vind dat parlementariërs hun stukken moeten lezen en moeten luisteren als er wordt gezegd: er kunnen uitschieters naar boven en onderen zijn. Garanties geven we nooit''.

Rouvoet is "verbijsterd" door die uitlatingen. Volgens hem kreeg de Kamer pas onlangs stukken waaruit een en ander bleek: "Dus of de hele Kamer is gek, of De Geus en Balkenende wisten het en hebben het niet gemeld. Dat grenst aan minachting van de Kamer''.

De ChristenUnie-voorman wilde De Geus eigenlijk dinsdag al naar de Kamer roepen, maar dat gaat om technische redenen niet. Nu zint hij op andere stappen. Het past de bewindsman niet om de Kamer de mantel uit te vegen, meent Rouvoet bovendien: "De Kamer controleert de minister, niet andersom''.