VVD wil opnieuw hard ingrijpen in de WW

De VVD wil de duur van de WW-uitkering fors bekorten. De partij gaat minister De Geus van Sociale Zaken oproepen te onderzoeken of de maximale duur omlaag kan van vijf jaar naar anderhalf jaar, zoals in Duitsland.

"Het is belangrijk werklozen te prikkelen snel weer aan het werk te gaan. Daar past geen jarenlange WW-uitkering bij", aldus De Vries. Eerder liet VVD-minister Zalm van Financiën al blijken dat het kabinet in 2004 mogelijk zal besluiten om de WW verder te versoberen. De Geus presenteert volgend jaar plannen voor herziening van de WW.

Aanstaande woensdag zal De Vries de bewindsman verzoeken aan Sociale Zaken om fors in te grijpen. Dit zal gebeuren tijdens de begrotingsbehandeling. "Dat moet nog deze kabinetsperiode." Het CDA biedt fel verzet tegen de beperking van de WW-duur.

De VVD is op zijn beurt weer niet erg enthousiast over het 'kroonjuweel' van het CDA, de levensloopregeling. De regeling, die wel in het regeerakkoord is opgenomen, maakt het werknemers mogelijk voor allerlei vormen van verlof en deeltijdpensioen te sparen.

Het CDA moet niet doen of de regeling een waarborg is voor de toekomst van de sociale zekerheid, stelt De Vries. "Je moet jarenlang sparen voor een beetje prepensioen en zorgverlof. Het is geen oplossing, het is een aardigheidje." De VVD steunt de levensloopregeling wel.