Regelzucht kost supermarkten miljoenen

Door de enorme bureaucratie van gemeentes dreigen supermarkten naar de buitengebieden te verhuizen. TNO heeft na onderzoek beraamd dat de regelzucht supermarkten jaarlijks meer dan honderd miljoen euro kost. Het onderzoek werd op verzoek van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) uitgevoerd.

De meeste gemeentelijke procedures belemmeren bijvoorbeeld een snelle en effciënte bevoorrading van de winkels. Zo zijn er in veel steden zogenoemde venstertijden. Dit houdt in dat vrachtwagens slechts enkele uren per dag de winkels mogen bevoorraden. Meestal is het zo dat deze tijden 's ochtends zijn, waardoor vrachtwagens noodgedwongen in de file staan, aldus het CBL.

"Middeleeuwse toestanden. Vroeger ging de stadspoort ook maar heel even open en daarna kwam je de stad niet meer in",zo zei de brancheorganisatie in een reactie op de uitkomsten van het onderzoek.

Daarnaast maken de gemeenten steeds meer regels omtrent de eisen aan vrachtwagens, zoals de afmetingen of asdruk. Hierdoor moeten supermarkten volgens het CBL met verschillende trucks de weg op om alle winkels te kunnen bevoorraden. Wanneer de overheid deze bureaucratie niet snel de kop in drukt, dan worden supermarkten gedwongen weg te trekken uit de binnensteden, stelt het CBL. Volgens de organisatie dreigt dan leegstand en verpaupering.