Marokkaanse buurtvaders 'bewaken' eigen jeugd in bios

Het is voor Marokkaanse jongeren een traditie geworden om het suikerfeest met een film te vieren, net zoals veel Nederlanders met de kerst met het hele gezin naar de film gaan. Daarom gingen ook gisteren een groep jongeren naar de bioscoop de Munt in Amsterdam, Kill Bill "Iets met samoeraizwaarden". Maar wel onder begeleiding van o.a. 15 Marokkaanse buurtvaders.

Mustafa K. (18) en K. F. (18) uit Haarlem vinden het jammer dat het nodig is dat er zoveel begeleiding is. Maar ze snappen wel dat het nodig. "Anders gaan die kinderen toch weer lopen klieren", aldus Mustafa.

In de zomer waren ze al begonnen om het voor te bereiden om te voorkomen dat er weer een kleine groep jongeren overlast zou veroorzaken, zoals dat ook gebeurde tijdens slachtfeest in februari. Manager Martje Statema vond de berichtgeving over dat incident wat "opgeblazen". "In februari moesten we met het slachtfeest een zaal ontruimen. Dat was erg, maar slechts een klein groepje zorgde voor moeilijkheden. We hebben nu veel beveiliging omdat we het beste willen voor onze gasten."

Die beveiliging is, op de buurtvaders na, niet veel anders dan op een zaterdag. "We hebben nu ook 4000 bezoekers op een dinsdag. Je moet een bioscoop midden in de grote stad sowieso beveiligen. Waar het eindigt? Detectie poortjes zou voor mij wel de grens zijn."

De buurtvaders vallen wel op met hun gele jassen. "We staan op iedere verdieping", zegt Abderrahim Arrihani uit Slotervaart/ Overtoomse Veld. "Die jongens zien zoveel gele jassen met bekende gezichten daarboven, dat ze wel tien keer nadenken voor ze iets doen." De avond verloopt dan ook "rustig"; niemand hoeft in te grijpen.

Ook één van de buurtvaders vind dat sommige problemen wat overschat worden en meent dat de jongeren het niet kwaad bedoelen "Ik zit nu ook te gebaren. Velen ervaren dat als agressief, maar dat is niet zo. Er komt een tijd dat we elkaar begrijpen. Dan kan het weer zonder beveiliging."