Minister kan niets met beleid Vaticaan

CDA-minister Agnes van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking heeft de Nederlandse kardinaal Simonis stevig aangesproken op het beleid van het Vaticaan inzake voorbehoedsmiddelen en geboortebeperking. ,,Ik heb tegen de kardinaal gezegd dat ik als praktiserend katholiek en nu ook als minister van Ontwikkelingssamenwerking al jarenlang tot de conclusie kom dat de politiek van de katholieke kerk in ontwikkelingslanden niet werkt'', zo zei de minister vanochtend in een IKON-programma.

Van Ardenne: ,,Ik ben lid van de katholieke kerk, ik ben trouw aan die katholieke kerk, al ben ik het dus niet eens met dat er in zijn algemeenheid wordt gezegd wat mensen wel en niet mogen doen. Dat seksualiteit een taboe is, dat kan dus niet. Ik heb de kardinaal dit voorgelegd en het ook een beetje zijn probleem gemaakt''.

Volgens de minister kwamen beiden in het gesprek niet dichter tot elkaar. Zo zei de aartsbisschop dat ze zich als katholiek moet houden aan de katholieke leer en die houdt in dat voorbehoedsmiddelen verboden zijn, je trouw moet zijn, soms onthouding in acht moet nemen en geen condooms mag gebruiken.

Een woordvoerder van Simonis reageerde verbaasd op de onthullingen van de minister, omdat de ontmoeting vorige maand volgens hem een privé-gesprek betrof.