Zware beveiligingsmaatregelen voor bezoek Bush

De Britse hoofdstad Londen is sinds vandaag weer even een vesting. Meer dan 14.000 politie-agenten moeten het staatsbezoek van de Amerikaanse president Bush aan Groot-Brittannië in goede banen leiden. Gevreesd wordt dat terroristen de gelegenheid aangrijpen om een aanslag te plegen.

Het Witte Huis drong aanvankelijk dan ook op flinke veiligheidsmaatregelen aan. In eerste instantie zou Londen vijfduizend agenten inzetten voor de komst van Bush. Dat zijn er nu aanzienlijk meer, waaronder de komst van honderden Amerikaanse agenten. De totale kosten voor de ingezette agenten bedragen vijf miljoen Britse ponden.

Het vier dagen durende staatsbezoek begint vandaag met een bezoek van Bush en zijn vrouw Laura aan Buckingham Palace. Het is voor Bush zijn eerste reis naar een grote Europese hoofdstad sinds de invasie van Irak in maart.

Veiligheidsadviseurs van Bush zijn bang voor een luchtaanval op het koninklijk paleis. De agenten die Scotland Yard heeft ingezet controleren zeer strikt op plaatsen waar terroristen hun slag zouden kunnen slaan. Zo wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met aanslagen vanaf schepen. Doelwit zouden de parlementsgebouwen kunnen zijn die liggen aan de rivier de Theems.