Lekker 2004: Parkheuvel beste restaurant

Gisteren is door de restaurantgids Lekker 2004 de top-100 van beste restaurants in Nederland bekendgemaakt. De winnaar is het Rotterdamse Parkheuvel van chef-kok Cees Helder, het enige Nederlandse restaurant met drie Michelin-sterren.

De nummer twee van dit jaar, De Librije in Zwolle, voerde de afgelopen vier jaar de lijst aan. De derde plaats wordt bezet door De Bokkedoorns in Overveen.

Cees Helder (Parkheuvel) is vanzelfsprekend tevreden met de eerste plaats: "Alles voldoet bij ons aan de eisen. We zitten in het hartje van Rotterdam en hebben een mooi uitzicht over de Maas."

Als gevolg van de economische teruggang hebben de prijzen van de exclusieve restaurants pas op de plaats gemaakt. Een gevolg hiervan is dat in de gerechten minder exclusieve ingrediënten zijn gebruikt.

Lekker 2004 merkt verder op dat chef-koks goed zijn in het kopiëren van collega's. Ook wordt gewezen op de sinterklaaskeuken, waarbij gerechten met speculaaskruiden worden bereid. Tenslotte zou vanille vaak in veel te sterke mate als smaakmaker worden gebruikt.