Senaatscommissie stelt CIA ultimatum

Irak In de VS heeft de Senaatscommissie voor inlichtingendiensten de CIA een ultimatum gesteld. De geheime dienst moet voor morgen 18 uur Nederlandse tijd alle documenten over het Irak van Saddam Hussein aan de commissie overleggen. Dat staat in een brief van de commissie aan de omstreden CIA-directeur Tenet.

De beschuldigingen komen de Amerikaanse president Bush uiterst ongelegen, aangezien hij verder onder druk is komen te staan vanwege de oorlog. De afgelopen dagen hebben in het teken gestaan van bijna onophoudelijke series zware aanslagen op humanitaire doelen in Irak. Hierbij kwamen veel Amerikaanse militairen en Iraakse burgers om. Zo beginnen critici al te spreken van Vietnam-II. Bush legde de ontwikkelingen van de afgelopen dagen volgens zijn eigen denkwijze uit: "Hoe meer succes we boeken in Irak, hoe groter de kansen zijn op aanslagen."

De commissie wil te weten komen of de CIA informatie over de aanwezigheid van massavernietigingswapens gemanipuleerd heeft om de aanval op Irak te rechtvaardigen. Volgens president Bush bestond er hierover onomstotelijk bewijs en moest het land daarom worden aangevallen. Tot nu toe is in Irak echter nog geen enkel massavernietigingswapen gevonden.

De CIA wringt zich al vijf maanden in allerlei bochten om de documenten niet af te hoeven staan. Als de CIA in gebreke blijft, zal de commissie met huiszoekingsbevelen en dagvaardingen op de proppen komen, dreigt de Republikeinse commissievoorzitter Roberts.

CIA-woordvoerder Harlow zegt dat de dienst de brief van Roberts zorgvuldig zal lezen. "We hebben tot nu toe hard gewerkt om aan de wensen van de commissie tegemoet te komen en zullen daarmee doorgaan", luidde de officiŰle reactie.