Gen dat puberteit veroorzaakt ontdekt

De ontdekking van een gen kan de ontwikkeling van medicijnen tegen ontwikkelingsstoornissen in de puberteit versnellen. Het gen werd ontdekt door wetenschappers in het Masschusetts General Hospital in Boston.

Het gen GPR54 lijkt de hormonale activering teweeg te brengen dat jonge mensen in hun puberteit brengt. Bij sommigen gebeurt dit heel vroeg, en bij sommigen heel laat. Met name bij jonge mensen met ondergewicht of bij mensen die op zeer jonge leeftijd intensief sporten kunnen er mutaties aan het gen optreden. De puberteit treedt bij deze mensen pas in het einde van de tienerjaren op.

Als het gen niet goed werkt, kan dit tot gevolg hebben dat men nooit in de pubertijd komt, en ook nooit volwassen wordt. Mensen die aan idiopathisch hypogonadotropische hypogonadisme lijden (1 op de 50.000 mensen), ervaren in het geheel geen puberteit.

De afwijking werd altijd behandeld met het hormoon GnRH dat in pulsjes met een pomp onder de huid geïnjecteerd werd. Met de nieuwe ontdekking kunnen makkelijker toe te dienen medicijnen gemaakt worden die het gen GPR54 versterken. Ook kan men door de ontdekking een medicijn ontwikkelen waarmee men prostaatkanker kan behandelen. Hierbij wordt het gen juist geblokt, zodat de zwelling van de tumor veroorzaakt door testosteron verminderd wordt.