[update] 'Terreuraanslag in Nederland verijdeld'

Met de arrestatie van vijf mensen is mogelijk een terroristische aanslag in Nederland voorkomen. Dat heeft het OM vandaag laten weten.

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) tipte het landelijk parket in Rotterdam over deze zaak. Verdere bijzonderheden zijn nog niet bekend gemaakt.

Update 19:02

De aanhoudingen zijn verricht in onder meer Amersfoort, Amsterdam, Schiedam en Den Haag. Eťn van de vijf is inmiddels vrijgelaten wegens onvoldoende verdenking. De overige vier zijn door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.

Bij huiszoekingen nam Justitie onder andere computers, diskettes, videobanden en cassettes in beslag. Verder werden een vals paspoort en een vals rijbewijs aangetroffen.

Update 20:58

Officier van Justitie Frielink van het Landelijk Parket heeft gezegd dat de achtergrond van de arrestanten wordt gezocht in de richting van een radicaal moslimnetwerk. De vier verdachten die nu vastzitten worden verdacht van voorbereiding van een ontploffing, deelneming aan een criminele organisatie en het vervalsen van documenten.

Het is niet bekend waar ze precies de aanslag wilde plegen. Wel dat het om een bomaanslag zou gaan.