Duits pensioenstelsel wordt versoberd

Bij onze oosterburen gaat de regering het pensioenstelsel drastisch veranderen. Zo worden de pensioenen in Duitsland volgend jaar bevroren en moeten de naar schatting 20-miljoen gepensioneerden in het vervolg zelf opdraaien voor hun dure zorgverzekering. Het Duitse pensioenstelsel staat te boek als royaal maar dreigt daaraan ten onder te gaan.

Volgens Bondskanselier Gerhard Schröder is de rood-groene regering genoodzaakt om in te grijpen, anders zou de huidige generatie werkenden steeds meer moet afdragen aan de oudedagsvoorziening.

Op termijn gaat ook de pensioenleeftijd omhoog van 65 naar 67 jaar, en de vervroegde uittreding wordt aan banden gelegd.

Eerder dit weekend werd al bekend dat het Duitse begrotingstekort dit jaar naar recordhoogte zal stijgen. Het komt uit op 4,3%. Dat betekent voor het tweede jaar op rij een (forse) overschrijding van het Europese stabiliteitspact en een veel groter gat dan waar men eind augustus nog van uitging. Toen hield de regering rekening met een tekort van ongeveer 3,8%.

De negatieve ontwikkelingen hebben te maken met de nauwelijks aantrekkende economie en de hogere uitgaven voor werkeloosheidsuitkeringen.