Prijzenpot van Staatsloterij in gevaar

Het bedrijf European Wireless Lottery Holding (EWLH) is van plan om beslag te laten leggen op de gehele prijzenpost van de Staatsloterij. Het zou om ongeveer veertig miljoen euro gaan. De reden is een financieel conflict tussen beide partijen.

EWLH is van mening dat het recht heeft op een schadevergoeding, doordat het sms-spel Sevens van de Staatsloterij is uitgesteld. Het zou de eerste loterij in Nederland zijn, waarbij de consument via de mobiele telefoon aan een loterij meedoet.

De Staatsloterij had met EWLH afgesproken dat het bedrijf de dagelijkse uitvoering van Sevens zou verzorgen, maar de overheid verbood het spel onlangs. De Staatsloterij garandeerde EWLH dat ze alle vergunningen had.

De directeur van EWLH, Geul, is nu van plan een schadeclaim van 150 miljoen euro in te dienen. Door beslag te laten leggen op de prijzenpot denkt Geul een garantie te hebben dat EWLH alsnog haar geld krijgt. Alleen als de Staatsloterij bereid is een schikking te treffen, wil Geul afzien van de beslaglegging.

Inmiddels is er een kort geding door EWLH aangespannen, waarin het bedrijf direct 2,1 miljoen euro eist. Dit bedrag zou het totaal zijn van openstaande rekeningen en een voorschot op de schadevergoeding. De Staatsloterij is het niet eens met EWLH en beroept zich op overmacht. De Staatsloterij heeft dan ook een bezwaarschrift ingediend om het verbod op sms-loterij Sevens ongedaan te maken.