Boekhoudschandaal kost Ahold miljarden

Murphy23x had ons via de newssubmit te melden:

Supermarktconcern Ahold heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van 1,2 miljard euro en een omzet geboekt van 62,7 miljard euro. Dat blijkt uit de langverwachte jaarcijfers van het bedrijf. Het verlies over 2002 is vooral het gevolg van de fraude met de boekhouding van de Amerikaanse dochter US Foodservice, die begin dit jaar aan het licht is gekomen.

Door het schandaal heeft Ahold de publicatie van de cijfers herhaaldelijk uitgesteld. Gisteren overhandigde Ahold de cijfers al aan de banken, die het concern een lening van 2,65 miljard euro hadden verstrekt. Dat was nodig om de ergste problemen op te vangen.

De strenge Amerikaanse boekhoudregels dwongen Ahold 3,2 miljard euro op zijn bezittingen af te schrijven. Voor US Foodservice alleen is dat al 2,7 miljard euro. Ahold kocht het voedseldistributiebedrijf in maart 2000 voor omgerekend ruim 3,6 miljard euro.

Het nettoverlies valt veel analisten tegen. Zij hadden gemiddeld gerekend op een verlies van tegen de 1 miljard euro. Het totale bedrag van afwaarderingen werd geraamd op 3 miljard euro.

Gemeten naar de dagelijkse prestaties deed Ahold het lang niet slecht. Het operationele resultaat kwam in 2002 uit op 2,2 miljard euro.