Stoiber boekt spectaculaire zege in Beieren

In de Duitse deelstaat Beieren heeft volgens de eerste prognoses de CSU, de partij van Edmund Stoiber, de verkiezingen op spectaculaire wijze gewonnen.

Partijleider Stoiber, die vorig jaar nog de strijd om het bondskanselierschap verloor van sociaal-democraat Gerhard Schröder, kan deze zege goed gebruiken. Stoiber voerde de verkiezingscampagne onder het motto van 'de linkse regering in Berlijn een lesje leren'.

De CSU behaalde vandaag meer dan 60% van de stemmen. De Beierse SPD moest daarmee een fikse nederlaag slikken, het scoorde zelf nog geen 20% van de stemmen, een historisch dieptepunt. Ook de Groenen konden een feestje vieren, zij behaalde ruimschoots de kiesdrempel van 5% en weten zich met ongeveer 8% van de stemmen verzekerd van afvaardiging.

De overwinning van de Christen Democraten betekent versterking van de partij die al tien jaar aan de macht is in Beieren. Beieren mag momenteel als de gezondste deelstaat van Duitsland gerekend worden. De economische groei is er het sterkst en de misdaadcijfers het laagst.