Ruimtelift nu technisch haalbaarDe ruimtelift is niet meer theoretisch, maar kan technisch werkelijk gerealiseerd worden. Dat hebben wetenschappers van de ISR (Institute for Scientific Research) en de NASA maandag gezegd op de 2nd Annual Internation Conference on the Space Elevator in New Mexico. De conferentie werd gesponsord door Los Alamos National Laboratory of Los Alamos, New Mexico en het Institute for Scientific Research, Inc., uit Fairmont, West Virginia.

De lift bestaat uit een platte kabel van 100.000 kilometer lang, met een geostationaire satelliet met contragewicht die de kabel op zijn plaats houdt. De kabel is gemaakt van koolstofnanotubes. De kabel is minder dan een meter breed en dunner dan een bladzijde uit een krant. Aan de kabel hangt de lift waar de goederen in kunnen. Professor Rodney Andrews van Carbon Materials van de University of Kentucky's Center for Applied Energy Research in Lexington zegt dat de eigenschappen van nanotubes zeker gaat werken voor het gebruik van een ruimtelift. ISR heeft reeds een onafhankelijke organisatie gevormd met multidisciplinaire wetenschappers, ingenieurs, wiskundigen en andere specialisten.

Een ruimtelift zou grote economische voordelen met zich meebrengen, omdat transport naar de ruimte dan beduidend goedkoper is dan met raketten. Ook kan het gebruikt worden voor commercieel passagiersvervoer. Het NASA Institute for Advanced Concepts (NIAC) had al eerder het voordeel van zo'n ruimtelift ingezien, en heeft geld aan ISR toegekend voor het ontwerpen van technische details. Uit studies omtrent de ruimtelift blijkt dat de lift elke dag vijf ton aan betaalde goederen in de ruimte kan brengen.

NASA's Marshall Space Flight Center in Huntsville, Alabama en het Institute for Scientific Research willen gaan samenwerken zodat er meer tijd en kennis voor het project beschikbaar is. NASA en de U.S. Department of Defense hebben grote interesse in het project. Volgens president Niewoehner van ISR en CEO is de ruimtelift geen science fiction meer. Naar verwachting is de ruimtelift binnen 15 jaar operationeel.