Kamervragen over A'damse moskee

Het Parool meldt dat de regeringsfracties van CDA en VVD willen dat de Amsterdamse Ar-Rahmane moskee, waar een felle machtsstrijd wordt gevoerd tussen gematigde en fundamentalistische moslims, gesloten wordt. Aanleiding zijn aanwijzingen dat er banden bestaan tussen de moskee en islamitisch terrorisme.

Al enige tijd onderzoekt de binnenlandse veiligheidsdienst AIVD verdachte praktijken in en rond de moskee. Stadsdeel Oud-Zuid, waar de moskee is gevestigd, probeert al maanden tevergeefs inzicht te krijgen in de activiteiten van de moskee. In Amsterdam circuleren bovendien geruchten dat de moskee, in de Van Ostadestraat, steun zou verlenen aan islamitisch terrorisme. Er zijn ook aanwijzingen dat enkele van de moslimterroristen die de aanslagen uitvoerden op het World Trade Center (WTC) in New York op 11 september 2001, onder wie vliegtuigkaper Mohammed Atta, de Ar-Rahmane moskee hebben bezocht.

De Tweede-Kamerleden Geert Wilders (VVD) en Camiel Eurlings (CDA) hebben gisteren schriftelijke vragen gesteld over de moskee aan de ministers van Binnenlandse Zaken, Justitie en Buitenlandse Zaken. Eind deze maand zal de Kamer hierover debatteren met het kabinet.

Mocht blijken dat er in de moskee een fundamentalistische versie van de islam wordt gepredikt, moet die worden gesloten vinden CDA en VVD. Met behulp van de LPF zou een Kamermeerderheid ontstaan die daar voor is.

In Amsterdam ligt nog een moskee onder vuur: de al-Tawheed-moskee. Oók die wordt verdacht van banden met islamitische fundamentalisten. In april drongen de VVD-Kamerleden Wilders en zijn fractiegenote Ayaan Hirsi Ali aan op sluiting van de moskee.

De moskee heeft bovendien nauwe banden met de omstreden islamitische school As Siddieq in stadsdeel De Baarsjes. PvdA-wethouder Rob Oudkerk kondigde voor de zomer aan dat er een rapport zou verschijnen over de school, maar dat is nog altijd niet gebeurd.