Kogelbrief-afzender was 48-jarige man

De kogelbriefstuurder die gisteren werd gearresteerd is een een 48-jarige, alleenstaande Rotterdammer van Indische komaf, zo heeft de polite bekend gemaakt. Hij is degene die de afgelopen anderhalf jaar tientallen prominente Nederlanders, onder wie minister-president Jan Peter Balkenende, doodsbedreigingen heeft verstuurd die vergezeld gingen van jachtpatronen.

In het huis van de verdachte zijn volgens de politie veel cruciale bewijzen gevonden. Hij opereerde alleen, heeft geen strafblad en had volgens justitie ''waarschijnlijk niet de intentie om zijn slachtoffers daadwerkelijk om te brengen''. Volgens politiebronnen heeft de man een zwaar christelijke achtergrond. Over zijn motieven is nog niets bekend, maar vermoed wordt dat het, zeker de laatste tijd, om het bedreigen alleen zou zijn gegaan. Het lijkt erop dat de moord op Pim Fortuyn hem in eerste instantie tot zijn acties heeft aangezet.

In het grootschalige, dertien maanden durende politieonderzoek is nauw samengewerkt met douaniers en medewerkers van TPG Post. Doordat in de dreigbrieven veelvuldig over garnalenhersens en hersengarnalenmassa werd gesproken, vermoedde de politie dat de dader een Indonesische achtergrond had. Daar zijn het namelijk gangbare scheldwoorden.

Naast het doorlichten van de Rotterdamse bevolkingsregisters op verdachte Indonesiërs, heeft de recherche de afgelopen drie maanden iedere avond acht tot tien postzakken doorgespit op kogelbrieven.

De verdachte heeft in ieder geval kogelbrieven gestuurd naar: Mat Herben (LPF), de Amsterdamse officier van justitie mr. Koos Plooy, vice-president Frans Bauduin van de Amsterdamse rechtbank, toenmalig Sparta-coach Frank Rijkaard, Feyenoordtrainer Bert van Marwijk en PSV-coach Guus Hiddink. Tevens stuurde de Rotterdammer zeker zestig dreigbrieven naar Nederlandse media.

Bij zijn aanhouding zei de verdachte: ''Ik weet waarom jullie me komen halen''. Hij kan maximaal vier jaar cel krijgen.