VS komen afspraken chemische wapens niet na

De Verenigde Staten zullen naar alle waarschijnlijkheid niet de deadline halen, om voor 29 april 2004 zeker 45 procent van hun voorraad chemische wapens te hebben vernietigd. Dit zou namelijk volgens internationale afspraken voor die tijd gebeurd moeten zijn. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie gisteren bekend gemaakt.

De Amerikaanse regering gaat daarom een verlenging aanvragen van deze termijn, zegt het ministerie. Nu heeft het ministerie van Defensie als deadline 2007 gekozen. Het zal dus drie jaar langer gaan duren voordat 45 procent van de chemische wapens is vernietigd. Het Pentagon zegt dat politieke en operationele problemen voor de vertraging in de vernietiging zorgen.

,,Het Amerikaanse programma van chemische demilitarisatie heeft vertraging opgelopen door onopgeloste politieke en operationele zaken die gezorgd hebben voor het neerleggen van de operatie of het vertraagd opstarten ervan'', zei een woordvoerder van het Pentagon woensdag. De woordvoerder bedoelde hiermee de bezwaren en de daarbijgekomen rechtszaken van omwonenden van de vernietigingscentra.

Tijdens de Chemische Wapens Conventie (CWC) is afgesproken dat alle deelnemende landen op zijn laatst in december in 2007 al hun chemische wapens hebben vernietigd. In de CWC zijn echter mogelijkheden opgenomen om uitstel aan te vragen. Washington zal dit dan ook moeten gaan, aangezien ze verwachten pas in 2007 45 procent van de wapens hebben vernietigd, in plaats van honderd procent.