Rusland heeft nieuw voorstel VN-resolutie Irak

Melch had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Russen hebben een nieuw voorstel over een VN-resolutie over Irak voorbereid, omdat onder andere Rusland en Frankrijk niet gelukkig zijn met het voorstel dat Amerika een internationale troepenmacht wil onder Amerikaanse leiding in Irak. Poetin heeft dit gezegd na een ontmoeting met de Italiaanse premier Berlusconi.

De Russen proberen hiermee de impasse die hierdoor ontstaan is op te lossen. Rusland vindt dat Amerika een te grote rol speelt, en wil graag een grotere rol voor de Verenigde Naties hebben. Volgens Poetin is er een tijdje gelden internationaal overleg geweest over de kwestie en komen de posities inmiddels dichter bij elkaar.

"De Verenigde Naties hebben niet achter de oorlog in Irak gestaan en zijn niet verantwoordelijk voor de gevolgen, maar zij willen wel het Iraakse volk helpen", zegt de Russische leider Poetin. Poetin wil een internationale stabilisatiemacht onder Amerikaans bevel wel steunen, mits de VN hun goedkeuring aan de troepenmacht hebben verbonden. Hij wil ook een nieuwe Irak-resolutie steunen als de VN een concrete rol krijgen in de wederopbouw van het land.

"We denken dat een nieuwe resolutie wenselijk is. Maar alleen als de VN effectief een rol kunnen spelen in de wederopbouw van Irak, de organisatie van het politieke en economische leven in het land en als de VN de leiding krijgen van het proces van democratisering van de maatschappij en de instelling van de machtsorganen", aldus Poetin.