India: haat tussen hindoes en moslims neemt toe

In India lopen de spanningen tussen moslims en hindoes steeds meer op. De tegenstellingen tussen de twee geloofsgroepen zijn al even oud als India zelf, maar de bomaanslagen door extremistische moslims, van afgelopen maandag, doen vrezen dat een nieuwe botsing ophanden is tussen de hindoemeerderheid en de moslims.

De hindoe-nationalistische regeringspartij BJP, die van het zuivere hindoe´sme haar belangrijkste verkiezingsthema maakt, wakkert het vuur aan met een religieus ge´nspireerde verkiezingscampagne. De BJP laat dan ook niet na om te profiteren van de antimoslimgevoelens bij de verkiezingen, die over afzienbare tijd plaatsvinden in vijf deelstaten. De partij kwam in 1998 aan de macht dankzij een kruisvaart tegen moslims.

Niet alleen de BJP is actief. Het militante hindoe´sme wordt nog beter verwoord door het Vishwa Hindu Parishad (Wereldhindoeforum, VHP). Deze partij is min of meer de politieke kweekvijver van de BJP. VHP-leider Praveen Togadia zei recent dat India binnen twee jaar een hindoerepubliek zal zijn. In onversneden fascistische taal voorspelde Togadia ''een storm voorwaarts. Alle tegenstanders van de hindutva zullen de doodstraf krijgen, en we laten het aan het volk over om die uit te voeren''. De VHP heeft het sinds de ernstige rellen van vorig jaar, regelmatig over een ''eindoplossing voor het moslimprobleem''. Bij die rellen, in de deelstaat Gujarat in het westen van India, vermoordden hindoes toen veel moslims.

Tegenwoordig duiken de parallellen met het Duitse nationaal-socialisme steeds meer op in de BJP-deelstaat Gujarat. Daar worden nu al schoolboeken gebruikt die stellen dat Hitler ''waardigheid en prestige verleende aan de Duitse regering door een sterk bestuurssysteem op te zetten''.

Onlangs nog riep Bal Thackeray, die aan het hoofd staat van het extremistische Shiv Sena (Leger van God), op tot de oprichting van hindoe´stische zelfmoordcommando's om het land ''veiliger te maken'' en te vrijwaren van moslimterroristen. Op een religieus festival in Dushera verklaarde de man, die een openlijke bewonderaar is van Hitler, dat hij zou helpen om moslims die amok maken ''uit te roeien''. Shiv Sena is een kleine partij, maar beschouwt zichzelf als een bondgenoot van de BJP.

In India is 82% van de bevolking hindoe, en 12% moslim.