AEL beticht politie van moord

amsterdam19 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Arabische Europese Liga (AEL) heeft zich ook gemeld in de zaak van de, door de politie, doodgeschoten Marokkaan Driss Arbib. In de Telegraaf staat een verklaring van de Liga, waarin ze haar leden oproept om aanstaande zaterdag mee te demonstreren op het Mercatorplein in Amsterdam

In de verklaring, die opgesteld is door AEL-bestuurslid Nabil Marmouch, staat dat alle ''broeders en zusters'' een stevig geluid moeten laten horen omdat ''op en rond het Mercatorplein Marokkaanse jongeren worden geterroriseerd door de Amsterdamse politie''. Volgens de AEL is ''buitensporig en onnodig geweld aan de orde van de dag. De politie voert repressie en intimidatie uit tegen Marokkaanse jongeren''.

Daar waar het organiserende 'Comitť tegen zinloos politiegeweld en discriminatie', gisteren aan burgemeester Cohen heeft laten weten niet meer over een ''moord'' te zullen spreken, meent de AEL dat Arbib ''gericht in de borst is doodgeschoten'' door de politie. In het onderzoek van de Rijksrecherche heeft de AEL geen enkel vertrouwen.

LPF wil verbod

De LPF heeft burgemeester Cohen opgeroepen om de demonstratie komende zaterdag te verbieden. LPF-Kamerlid Joost Eerdmans beschouwt de betoging op het Mercatorplein als een actie die specifiek tegen de politie is gericht. Hij acht de kans groot dat de betoging uit de hand loopt. De eis van het comitť dat de ME niet zichtbaar aanwezig mag zijn, noemt hij absurd.

Burgemeester Job Cohen is echter niet van plan de demonstratie te verbieden. De organisatie van de demonstratie verwacht zo'n 2.000 betogers en heeft een eigen ordedienst van 80 man geformeerd. Leden van het Marokkaanse comitť zullen de wijken in Amsterdam-West ingaan om jongeren op het hart te drukken geen rellen te gaan schoppen.

Cohen heeft wel laten weten dat de politie gewoon aanwezig zal zijn bij de demonstratie op het Mercatorplein. Volgens de burgervader zal ook de Mobiele Eenheid in de buurt zijn, maar wel op een afstand.

Volgens de Telegraaf circuleren er geruchten over een tegendemonstratie, die door Nederlanders zou worden georganiseerd. Duidelijkheid is daarover niet te krijgen.

De organisatie is zelf niet bang dat de woede zich tegen de politie keert. "Onze intentie is absoluut niet om op de vuist te gaan", zei Miriyam Aouragh van de Internationale Socialisten, die woordvoerder is van het comitť.