Bedreigde agenten moeten op romp schieten

Veel Nederlanders denken dat de politie in een noodsituatie op de benen van een belager moet schieten, maar de landelijke richtlijn is dat agenten bij noodweer altijd op de romp van de belager moeten schieten. Dit heeft het Amsterdamse politiekorps in een brief laten weten na de ophef die is ontstaan over het doodschieten van de 33-jarige Driss Arbib vorige week op het Mercatorplein.

Een woordvoerder van de Nederlandse politiebond laat desgevraagd weten: ''Als er sprake is van noodweer, moet een agent kiezen voor het zo groot mogelijke raakvlak. En dat is de romp. Bij het schieten op de benen is de kans op een misser te groot, met alle mogelijke gevolgen van dien. Je kunt een omstander raken en het is maar de vraag of je je belager uitschakelt. In noodweer dient de belager te worden uitgeschakeld. Het is dan hij óf de politieagent. Daarbij moet in een reflex worden geschoten op de romp''. Volgens hem is het gebruik van pepperspray, niet aan de orde in geval van een noodsituatie.

Politiebonden boos

Of er in de zaak van de doodgeschoten Arbib ook echt sprake was van noodweer, moet het lopende onderzoek van de Rijksrecherche uitwijzen. De Amsterdamse politiebonden hebben inmiddels woedend gereageerd op uitlatingen van voorzitter Jamal Ftieh van het Komitee van Marokkaanse Arbeiders in Nederland (KMAN). Ftieh stelde dat de dood van de 33-jarige Marokkaan een discriminatoire moord is, die voortvloeit uit het racistische gedrag van de politie. Het onderzoek van de Rijksrecherche noemde hij bij voorbaat nutteloos omdat de uitkomst toch als vast zou staan.

''Jamal Ftieh oordeelt over zaken alsof hij de strafrechter van Nederland is (moord), concludeert zonder enige vorm van hoor en wederhoor (zinloos politiegeweld en discriminatie), stelt dat uitkomsten van onderzoek altijd in het voordeel van de politie zijn en tot slot wakkert hij de onlustgevoelens van de Amsterdamse gemeenschap op een ongehoorde manier aan (het was bewust moord)'', aldus de Amsterdamse politiebonden in de brief.

Volgens de Amsterdamse politie moet de KMAN-voorzitter een toontje lager zingen. ''Het is goed Nederlands gebruik om geen oordelen te vellen voordat de rechter zich heeft uitgesproken. Daarvoor is onderzoek nodig en dan zal het OM, in persoon van de hoofdofficier van justitie, daarop zijn beslissingen nemen''.