Droogte veroorzaakt lawinegevaar in Frankrijk

Soushkin had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Naast de bosbranden in Zuid-Frankrijk en modderstromen in de Alpen krijgt Frankrijk er nu een nieuw probleem bij: door de enorme droogte smelten gletsjers in de bergen. Van bergen als de 4800 meter hoge Mont-Blanc scheuren grote stukken rotswand, die naar beneden dreigen te vallen.

Vanuit een helikopter constateerde de burgemeester van Les Houches, even ten noorden van de Mont-Blanc, dat een paar duizend ton rots naar beneden dreigt te komen. In dat gebied zijn al minder ernstige ongelukken gebeurd. De burgemeester is bang voor een hevig onweer.

Nog steeds bosbranden

De brandweer in andere gebieden van Frankrijk hoopt wél op regen. In de Lozère bij de Gorges du Tarn is sinds zondag al 2000 hectare verbrand. Er zijn ongeveer 500 brandweerlieden bezig om de voortdurende bosbranden daar onder controle te houden. In Luceram, in het achterland van Nice, waar inmiddels alweer 1000 hectare in rook opgegaan is, proberen 600 brandweermensen een woedende brand de baas te blijven.

In bewoonde gebieden boven Nice worden huizen bedreigd. Uit voorzorg zijn er al zo'n 100 mensen geëvacueerd. Waarschijnlijk zijn de branden daar veroorzaakt door blikseminslagen.

Modderstromen

Bij Barcelonnette en Bourg-Saint-Maurice, iets noordelijker in Frankrijk, zijn door zware regenval modderstromen veroorzaakt die grote schade aanrichtten aan een aantal huizen, een camping en wegspoelende auto's. Er zijn tot nu toe geen slachtoffers gevallen. Het duurt waarschijnlijk nog weken voor wegen in die omgeving weer normaal begaanbaar zijn. Sommige wegen zijn bedolven onder twee meter rotsen en modder.