FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 8 augustus 2003

Waterverbruik stijgt met 40% tot 50% per dag

Martinovibes, Michelc85 en tolgashakur hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het waterverbruik is door de hitte in Nederland met 40 tot 50 procent per dag toegenomen. Het grootste waterleidingbedrijf van Nederland, Vitens, vraagt zijn afnemers zelfs om in de avonduren zuinig te doen met water. Het bedrijf vraagt de consument 's avonds niet de auto te wassen en de tuin te sproeien.

In de avonduren stijgt het waterverbruik fors. Hierdoor raken reservoirs leeg, waardoor soms de waterdruk kan wegvallen. Vitens heeft al klachten binnengekregen. Vitens levert water aan vier miljoen mensen in Friesland, Gelderland, Overijssel en de Noordoostpolder.

De problemen doen zich met name voor in Friesland, Overijssel en Twente. Vooral recreatieondernemers aan de IJsselmeerkust hebben last van de mindere waterdruk. 's Avonds is de waterdruk zo laag dat gasten niet meer gebruik kunnen maken van de douches. "Zolang de hitte blijft, houden we ook deze problemen. Het is beter om 's ochtends te douchen", aldus een recreatieondernemer.

Dwarslaesie voor Enschedeër na zwemongeluk

erik24 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 22-jarige Enschedeër is gisterenmiddag ernstig gewond geraakt bij een zwemongeluk in recreatiepark het Rutbeek in Enschede. Dit meldt RTV Oost.

De man dook het water in, maar had daarbij van tevoren niet door dat het water ondiep was. De man werd in het ziekenhuis opgenomen, waar bleek dat hij een dwarslaesie had opgelopen.

Eerste succesvolle Flash Mob in Nederland

darktower, Lennart Breel / MotionMan0 en Mental M. hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vorige week mislukte de eerste 'Flash Mob' in Nederland nog, vandaag was het wel een succes. Zie deze en deze site voor foto's.

Onder 'Flash Mobben' wordt verstaan het via internet op een bepaalde plek afspreken, daar iets opmerkelijks doen en vervolgens weer het normale leven oppakken. Vandaag was het raak bij de Albert Heijn achter het Paleis op de Dam. Bezoekers die uit de supermarkt kwamen werden voor vier minuten belaagd door honderden fotografen. Geen echte papparazzi, maar Flash Mobbers.

Een verslag van iemand die aan de Flash Mob meedeed:
"Het was echt heel leuk -zowaar-. Ik was een half uur van tevoren bij het verzamelpunt waar we de instructies zouden krijgen en heel sporadisch kwamen er mensen die duidelijk ook op zoek waren naar dat punt. Persmensen vielen vreselijk op: oud en met hele grote fototoestellen.

Toen het 18.59 uur was kwam de Meneer Met Rode Capuchon die de instructies uit ging delen en ineens doken er overal vandaan mensen op die die kwamen afhalen. Daarna was het snel naar de Albert Heijn, waar de opdracht was: maak van iedereen die tussen 19.17 en 19.21 uur naar buiten komt foto's alsof ze de grootste celebrities zijn. Om 19.16 uur hingen er pakweg 20 mensen voor de ingang van de AH, en precies om 19.17 uur stonden er ineens meer dan 100 mensen netjes in de rij om de foto's te maken. Dat was echt bizar om mee te maken. De meeste mensen die uit de AH kwamen waren toeristen, en die snapten er echt he-le-maal niets van. Om 19.21 uur viel alles net zo snel weer uit elkaar als het begonnen was...

Na ja, anyhew... leuke ervaring... aanrader"
Foto van: http://www.xs4all.nl/~locuta/mob/ Foto van: http://www.gizz.demon.nl/gizz/flashmob/

Artsen gaan derde been van baby verwijderen

Clarice, ViMh en Eddybee hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Artsen van een ziekenhuis in Peking zullen een éénjarige baby met drie beentjes gaan opereren. De bedoeling is dat het derde been verwijderd zal worden. Het meisje werd in maart door de politie op straat in Peking gevonden.

Volgens een arts van het ziekenhuis is deze operatie net zo moeilijk als de scheiding van een Siamese tweeling. Artsen gaan de baby alvorens te opereren eerst twintig dagen in het ziekenhuis bestuderen. De Chinese krant Beijing Times meldt dat het ziekenhuis zelf de kosten van de operatie zal betalen.

Het derde, te verwijderen been groeit vanuit de rug van het kind en begint het onderlichaam te misvormen. Het been heeft een zenuw die is verbonden met de ruggegraat, en dat zal de verwijdering erg moeilijk maken, aldus één van de artsen.

Geen GP Canada volgend jaar

Iluvatar en bowie wisten ons vandaag het volgende te melden:

Normand Legault, promotor van de Grand Prix van Canada, meldde gisteravond dat het Formule 1 circus volgend jaar de straten van Montreal niet zal aandoen.

De reden hiervoor is het verbod op tabaksreclame bij sportevenementen, dat per 1 oktober ingaat. Legault zegt hierover een brief te hebben ontvangen van Bernie Ecclestone. Laatstgenoemde ontkent echter dat de race al geschrapt zou zijn en meldt dat de kalender voor 2004 nog niet is vastgesteld.

Ondanks de uitspraken van Ecclestone blijven de Canadezen bij hun verhaal. "Ik baseer me op wat Legault hier op de persconferentie vertelde. Ik heb er geen idee van wat er in Londen gebeurt", aldus woordvoerder Eric Schifi.

Voor dit jaar is de Grand Prix van België geschrapt, vanwege dezelfde reden die volgend jaar Canada laat verdwijnen. Ecclestone had, na versoepeling van het verbod op tabaksreclame, al toegezegd dat België volgend jaar weer op de kalender verschijnt, hiervoor was alleen nog een vrije plek nodig. Hieraan wordt door het schrappen van de Grand Prix van Canada voldaan.

Twente trekt spits N'Kufo aan

FC Twente heeft Blaise N'Kufo gehuurd van het Duitse Hannover'96. De uit Congo getogen Zwitser zal komend seizoen in Enschede actief zijn.

FC Twente zat vorig jaar niet ruim in de spitsen, de doelpuntproductie viel daarmee niet mee. Voor de aanvallende impuls werd eerder al Adil Ramzi van PSV aangetrokken. Daarnaast is momenteel Arco Jochemsen langdurig geblesseerd. Met N'Kufo erbij lijkt ook Twente klaar te zijn voor het nieuwe seizoen.

Makaay heeft zijn contract

Roy Makaay speelt komend seizoen definitief voor Bayern Munchen. Vandaag ontving Bayern Munchen eindelijk de getekende papieren van Makaay's vorige werkgever Deportivo la Coruna.

Makaay tekende afgelopen week al een vierjarig contract bij de Duitse kampioen. De Spanjaarden hadden Makaay echter woensdag nog ingeschreven voor de eigen Champions League wedstrijden. De club hoopte zo maximale druk op Bayern te zetten om een zo hoog mogelijke prijs voor Makaay binnen te slepen. Makaay was zelf al lange tijd zeker over zijn vertrek. In Munchen wordt veel van de Europees topscorer verwacht.

Uiteindelijk heeft Makaay waarschijnlijk zelf nog voor ongeveer 1 miljoen euro aan salaris ingeleverd, dat hij nog tegoed had van Deportivo. De transfersom kwam uiteindelijk neer op 18,7 miljoen euro. Een deel van dat bedrag gaat naar de clubs die hem hebben 'opgeleid'. Vitesse en Tenerife kunnen zodoende enkele tonnen transfergeld claimen. Voor Vitesse een groot geschenk.

Wiskundige voorspelt succes huwelijk

Natrox had ons volledig herschreven, net als tolgashakur via de newssubmit het volgende te melden:

De Britse krant Daily Telegraph meldde vandaag dat een wiskundige twee formules heeft bedacht waarmee hij met 94 procent zekerheid kan voorspellen of een pas gesloten huwelijk lang stand zal houden.

De wiskundige uit Seattle, te weten Jamen Murray van de Universiteit van Washington te Seattle, presenteerde zijn wiskundige model donderdag voor het eerst in het Schotse Dundee, op een conferentie van wiskundigen. De formules kwamen tot stand tijdens een tien jaar durende bestudering van 700 Amerikaanse echtparen.

Murray bestudeerde, met behulp van een psycholoog, de pasgetrouwde stellen tijdens een conversatie van ruim vijftien minuten. In deze conversatie kwamen gevoelige onderwerpen te sprake, zoals seks, opvoeding en geld.

Aan de hand van pluspunten voor positieve signalen, zoals glimlachen en humor, en minpunten voor negatieve signalen, zoals rollende ogen en kritiek, werd het gesprek beoordeeld. De punten werden toegekend volgens een in de psychologie erkend systeem.

De punten werden voor de berekeningen van scheidingsvooruitzichten omgezet in algebraïsche formules. De resultaten werden ingevoerd in twee vergelijkingen; een voor de vrouw en een voor de man. De wiskundige formules voorspelden met bijna volledige nauwkeurigheid welke huwelijken zouden stranden.

Bejaarde vrouw vermoordt bejaarde man

Vaakje en Clarice hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 81-jarige dementerende vrouw heeft haar 80-jarige, eveneens dementerende kamergenoot vermoord. Het drama speelde zich af in de nacht van woensdag op donderdag in het psychogeriatrische verpleeghuis in Weesp.

Wat er precies gebeurd is, wil de politie nog niet zeggen. De vrouw is aangehouden, maar overgebracht naar een psychiatrisch ziekenhuis.

Hond redt zwerver

ViMh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Schotland is een 55-jarige zwerver gered door een hond. De man was in zijn slaap ziek geworden en kon haast niet meer bewegen. De hond vond hem en bracht een geschreven boodschap naar zijn baas.

De zwerver had geen eten en drinken meer toen de 15 maanden oude Border Collie Ben hem in een afgelegen boerderij bij Falkirk vond. Tevens vond Ben de geschreven boodschap in een leeg waterflesje en bracht deze, dwars door alle velden heen, naar zijn baasje. Die waarschuwde de politie, waardoor de zwerver gered werd. De man is weer kerngezond en mocht gisteren het ziekenhuis verlaten.

Verdachte aanslag Delfgauw bekent

J0han had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 25-jarige inwoner uit Gouda heeft bekend de dader te zijn van de brandaanslag op een 38-jarige vrouw uit Delfgauw. De man belde op 9 juli bij de vrouw aan, spoot brandbare vloeistof over haar heen en stak haar in brand. De synthetische nachtjapon van de vrouw brandde meteen als een fakkel. Zij liep zeer zware brandwonden op en verkeerde geruime tijd in kritieke toestand. Haar twee kinderen raakten lichtgewond.

De 25-jarige man werkte volgens eigen zeggen samen met een 37-jarige mededader. De twee zouden 1.000 euro krijgen als ze de aanslag pleegden.

Opdrachtgever voor de aanslag is Pieter P., de ex-man van het slachtoffer. De politie verdacht de 39-jarige ex-man vrijwel meteen al van betrokkenheid. Enkele uren na het incident werd hij op Schiphol aangehouden, toen hij Nederland wilde ontvluchten.

Gehandicapte kan geen 'witte' prostituee vinden

Een gehandicapte Tilburger die na jarenlange juridische strijd zijn bezoek aan een dame van lichte zeden vergoed krijgt, heeft niets aan die regeling. De gemeente Tilburg besloot na een uitspraak van de rechtbank in 1997 de man zijn bezoek aan een prostituee te vergoeden; hij mag maandelijks 125 euro bij de gemeente declareren. Daar moet hij wel een bonnetje voor tonen.

Probleem is echter dat de gehandicate man (50) geen prostituee kan vinden die ''wit'' wil werken. Er zijn er wel die betaald seks met hem willen hebben, maar alleen ''zwart''.

De gehandicapte voerde bijna zeven jaar lang een verbeten juridische strijd om zijn gelijk te halen. Hij zegt dat hij door het bezoek van een prostituee minder medicijnen hoeft in te nemen; het bezoek van een prostituee zou hem rust geven.

KaZaA gebruikers moeten zich zorgen gaan maken

reinierb had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De stichting Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland (BREIN) is bezig met de voorbereiding van acties om gebruikers van muziek- en software-uitwisseldiensten, zoals KaZaA en Grokster, te vervolgen. Om tot actie over te kunnen gaan, moet BREIN eerst de adres (NAW)-gegevens achterhalen die horen bij een IP-adres waarop illegale kopieën worden aangeboden. Internet service providers (ISP's) geven die informatie over hun klanten niet, tenzij er een civielrechtelijk bevel ligt. BREIN is daardoor afhankelijk van de belangenafweging die de rechter voor elke individuele illegale downloader moet maken.

Maar het tij voor de stichting BREIN lijkt te keren. De branchevereniging van internetaanbieders NLIP wijst op het wetsvoorstel 'vorderen gegevens telecommunicatie' dat de opvragingsbevoegdheid van opsporingsambtenaren sterk verruimt. Bovendien heeft het Europees Parlement in juni de 'Declaration against Piracy' aangenomen die lidstaten maant deze schending van rechten aan te pakken.

BREIN-directeur Tim Kuik zegt dat de partijen die zijn organisatie vertegenwoordigt, in het najaar een besluit nemen over de acties. ''Ik verwacht geen grote verdeeldheid. De voorbereidingen liggen op schema''. In de Verenigde Staten, Denemarken en Italië kregen recent duizenden gebruikers van muziek- en bestandsuitwisseldiensten een schikkingsvoorstel in de bus die opliepen tot wel 10.000 dollar. Kuik voorziet een zelfde gang van zaken alhier.

Supermarkt bestolen door eigen personeel

okee6, Psycho_Taz en Ps\ hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Niet alleen klanten stelen uit supermarkten, ook het personeel heeft regelmatig te lange vingers. Zo blijkt een supermarkt in Arnhem twee jaar lang massaal bestolen te zijn door het eigen personeel. De zaak kwam aan het rollen toen de politie speciale camera's in de winkel plaatste. Daarop was te zien hoe een personeelslid over de vloer naar de kluis kroop. Zo ontweek hij het alarm, waarna hij geld uit de kluis kon pakken.

In totaal zijn 25 personeelsleden, in de leeftijd van 15 tot 25 jaar, en de 33-jarige bedrijfsleider opgepakt.

Volgens de politie liet het personeel elkaar en vrienden met telefoon- en buskaarten en pakjes sigaretten zonder te betalen langs de kassa's passeren. Ook deed het personeel regelmatig een greep in de kassa. De bedrijfsleider deed vrolijk met zijn personeel mee en bovendien 'shopte' hij vaak na sluitingstijd zonder te betalen..

Alle verdachten zijn heengezonden in afwachting van hun rechtszaak.

Vreemdelingenrechters lijken verdeeld

Rechters in Nederland lijken verdeeld te zijn over de pardonregel voor asielzoekers. Gisteren bepaalde de vreemdelingenrechter in Assen dat een asielzoeker uit Azerbeidzjan mag worden uitgezet, hoewel de man een beroep had gedaan op de regeling om in schrijnende gevallen af te wijken van de regels.

Merkwaardig genoeg deed een vreemdelingenrechter in Den Haag een paar dagen terug een tegengestelde uitspraak in een zaak van een andere asielzoeker uit Azerbeidzjan. Deze mag niet worden uitgezet zolang er onduidelijkheid is over de criteria voor de schrijnende gevallen. En in Maastricht schrapte een rechter onlangs op dezelfde gronden een negatief besluit van de IND voor een Somalische asielzoeker.

Elmander speelt voor NAC

Johan Elmander zal dit seizoen uitkomen voor NAC Breda. Feyenoord had reeds laten weten dat de aanvaller in de Kuip niet op speelminuten hoefde te rekenen. Desondanks heeft de Zweed zijn contract tot 2005 verlengd.

Elmander (22) wordt nu uitgeleend aan de Bredanaars. Vorig seizoen speelde hij bij het Zweedse Djurgardens IF, eveneens op leenbasis. Met die club veroverde hij toen de dubbel. Bij NAC Breda zal hij de aanval gaan versterken.

NAC Breda leek eerder te proberen om Cristiano van Roda JC weer terug naar Breda te halen, maar dat lijkt niet te slagen. Cristiano zou in Kerkrade weinig gelukkig zijn.

'EU-deportatieplan asielzoekers'

In een tot nu toe geheim plan van EU-functionarissen, dat de Britse krant The Guardian vandaag publiceerde, staat dat uitgeprocedeerde asielzoekers zullen worden weggebracht met de bus, de trein of onherkenbare politieauto's totdat ze "uiteindelijk verwijderd" zijn uit de Europese Unie. Volgens The Guardian is het plan afkomstig van Italië, de huidige voorzitter van de EU.

In het voorstel staat te lezen dat asielzoekers de EU uit moeten worden "geëscorteerd" in een poging "een eind te maken aan het illegale verblijf van onderdanen uit een derde land". Daarbij wordt elke "legitieme maatregel" gebruikt om ontsnapping te voorkomen.

De EU-lidstaten vrezen dat asielzoekers die een EU-land uitgezet worden, in een tweede EU-land onderduiken of daar asiel aanvragen. Daarom vinden nu alle uitzettingen per boot of vliegtuig plaats. Volgens het nieuwe plan worden uitgeprocedeerde asielzoekers gedurende hun hele reis door andere lidstaten begeleid door bewakers. Pas aangekomen in het land buiten de EU, waar via ze Europa binnen kwamen, worden ze afgezet.

Jonge ijsverkoper stopt na beroving

Ook een ijsverkoper moet tegenwoordig vrezen voor zijn dagopbrengst. De 15-jarige Havo-scholier Nicky Schollmeyer uit het Brabantse Dommelen kan er over meepraten. Vorige week werd hij in het Genneperpark in Eindhoven zelfs met de dood bedreigd door drie jonge onverlaten die hem zijn dagopbrengst ontfutselden. Reden voor de jonge ijsverkoper om maar te stoppen met zijn vakantiebaan.

Schollmeyer: ''Drie jonge Marokkanen drukten een kapotgeslagen fles tegen mijn keel. Daarna gingen ze er met de dagopbrengst vandoor. Ik dacht een leuk vakantiebaantje te nemen om voor een scooter te sparen. Maar die kan ik nu wel vergeten. Ik ben al vaker bedreigd. Altijd diezelfde gasten. Ze bestellen een ijsje en gaan er gewoon vandoor zonder te betalen. Treiteren me. Gewoon niet leuk meer. Ik durf nu ook niet meer''.

Gisteren deelde Schollmeyer zijn laatste Italiaanse schepijsjes uit aan oververhitte werknemers van het Eindhovense energiebedrijf NRE, die terugkeerden van de buitendienst. Hij kreeg van de mannen van de NRE een fooi van 80 euro, als signaal om eens een positief label te hangen tegenover al dat zinloze geweld.

Honden uit snikhete aanhanger bevrijd

Iedere keer als het warm weer is zijn er onverlaten die hun hond in een snikhete auto achterlaten. En ook nu is dat niet anders. Zo moest de politie gisteren in het Noord-Hollandse Hargen aan Zee drie Duitse herders uit een aanhangwagen bevrijden. De honden zaten opgesloten in het karretje dat in de volle zon geparkeerd stond op het terrein bij de strandopgang.

Voorbijgangers waarschuwden de politie die de dierenambulance inschakelde. Volgens een medewerker waren de honden oververhit geraakt. ,,Ze waren bezweet en ze hijgden behoorlijk.'' De honden zijn naar het asiel in Alkmaar gebracht. Het aanhangertje hing achter een auto met een Duits kenteken. De eigenaar hiervan kan een bekeuring tegemoet zien.

In Monnickendam was het woensdag ook al raak. Daar moest een hond uit een oververhitte auto worden gehaald. Ook hier ging het om een wagen met een Duits kenteken. Juist toen de politie bezig was om opvang voor de hond te regelen kwam de eigenaar opdraven. Hij kreeg direct een boete van 200 euro wegens dierenkwelling.

RCC: "Reclame trombosestichting misleidend"

Het gewraakte spotjeEen spotje van de trombosestichting, waarin wordt gesteld dat vijftig procent van de Nederlandse bevolking zal sterven aan de gevolgen van trombose, is misleidend. Dat is het oordeel van de Reclame Code Commissie na een klacht van Carin, een oud-columnist van FOK!.Carin stelde in haar column de advertentie aan de kaak waarin een Zuid-Afrikaans gezin naar een advertentie kijkt uit Nederland, waarin de gevolgen van trombose in dat land worden beschreven. De cijfers die de trombosestichting gebruikt zijn echter niet hard en niet bekend bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. Toen de trombosestichting verder commentaar weigerde vond Carin het tijd voor actie. "Maar deze pitbull geeft niet op. Er is altijd nog de Reclame Code Commissie waar de Trombosestichting en mijn persona non grata elkaar nog zullen ontmoeten," zo schrijft ze in haar column.

Gisteren kreeg zij antwoord van de commissie. Die oordeelde als volgt:

Het oordeel van de commissie

Naar het oordeel van de Commissie heeft adverteerster weliswaar aannemelijk gemaakt dat een belangrijk deel van de sterfte uiteindelijk kan worden toegeschreven aan de gevolgen van trombose, maar de juistheid van de boodschap dat de helft van de Nederlandse bevolking sterft aan de gevolgen van trombose heeft zij niet aannemelijk gemaakt. Adverteersters toelichting terzake, met verwijzing naar aantallen sterfgevallen in 2001 als gevolg van ziekten van hart- en vaatstelsel en ziekten van de ademhalingsorganen, biedt onvoldoende grondslag voor de conclusie dat de helft van het aantal sterfgevallen in Nederland uiteindelijk te wijten is aan trombose. Gelet hierop acht de Commissie de reclame te absoluut en daardoor misleidend.

De beslissing

Gelet op het hiervoor overwogene acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code. Zij beveelt adverteerster aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Cyanide gevonden in bloed Heerlense vrouw

In het bloed van de 30-jarige orthopedagoge Judith Notermans uit Heerlen is een zeer hoge concentratie cyanide aangetroffen. Notermans overleed vorige maand nadat ze ineens onwel werd op haar werk.

De man met wie het slachtoffer zou gaan trouwen, de chemicus Bart S. (26), wordt door justitie als hoofdverdachte beschouwd. In zijn bureaulade op zijn werk zijn enkele flesjes chemicaliën gevonden waarmee cyanide gemaakt kan worden. Maar de politie zoekt nog steeds naar een motief. Bart S., werkzaam bij het chemieconcern Scotts International BV in Heerlen, is wel moord ten laste gelegd.

In de Telegraaf laat de advocaat van Bart S., mr. Jan van Riet, weten dat zijn cliënt behoorlijk is aangedaan door de situatie. ''Hij begrijpt er helemaal niks van. Zit daar stomverbaasd in een politiecel en kan het nauwelijks bevatten dat hij verdacht wordt van zo'n gruwelijk misdrijf. Die jongen heeft nog nooit een vlieg kwaad gedaan. Ja, misschien is hij ooit door rood gereden''.

Het stel kocht op 21 januari nog een huis aan de Bekkerweg in Heerlen en zou binnenkort in het huwelijk treden.

Droogte veroorzaakt lawinegevaar in Frankrijk

Soushkin had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Naast de bosbranden in Zuid-Frankrijk en modderstromen in de Alpen krijgt Frankrijk er nu een nieuw probleem bij: door de enorme droogte smelten gletsjers in de bergen. Van bergen als de 4800 meter hoge Mont-Blanc scheuren grote stukken rotswand, die naar beneden dreigen te vallen.

Vanuit een helikopter constateerde de burgemeester van Les Houches, even ten noorden van de Mont-Blanc, dat een paar duizend ton rots naar beneden dreigt te komen. In dat gebied zijn al minder ernstige ongelukken gebeurd. De burgemeester is bang voor een hevig onweer.

Nog steeds bosbranden

De brandweer in andere gebieden van Frankrijk hoopt wél op regen. In de Lozère bij de Gorges du Tarn is sinds zondag al 2000 hectare verbrand. Er zijn ongeveer 500 brandweerlieden bezig om de voortdurende bosbranden daar onder controle te houden. In Luceram, in het achterland van Nice, waar inmiddels alweer 1000 hectare in rook opgegaan is, proberen 600 brandweermensen een woedende brand de baas te blijven.

In bewoonde gebieden boven Nice worden huizen bedreigd. Uit voorzorg zijn er al zo'n 100 mensen geëvacueerd. Waarschijnlijk zijn de branden daar veroorzaakt door blikseminslagen.

Modderstromen

Bij Barcelonnette en Bourg-Saint-Maurice, iets noordelijker in Frankrijk, zijn door zware regenval modderstromen veroorzaakt die grote schade aanrichtten aan een aantal huizen, een camping en wegspoelende auto's. Er zijn tot nu toe geen slachtoffers gevallen. Het duurt waarschijnlijk nog weken voor wegen in die omgeving weer normaal begaanbaar zijn. Sommige wegen zijn bedolven onder twee meter rotsen en modder.

Levensteken van Arjan Erkel

Er is een levensteken ontvangen van Arjan Erkel, de medewerker van Artsen zonder Grenzen die op 12 augustus 2002 in Dagestan werd ontvoerd. Op een videoband, die is afgeleverd bij de Nederlandse ambassade in Moskou, is Erkel te zien. Hij doet daarop in het Russisch een oproep om zijn ontvoerders te betalen. Eerder waren al twee foto's opgestuurd.

Het is onbekend wie de ontvoerders van Erkel precies zijn. Het kunnen criminelen zijn, maar mogelijk is ook de Russische geheime dienst FSB in het spel.

Al Gore kraakt Irak-beleid Bush

Bregalad had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een speech aan de New York University, zijn eerste toespraak in bijna een jaar, heeft de voormalige Amerikaanse vice-president Al Gore felle kritiek geuit op het beleid dat president Bush voerde ten aanzien van Irak.

Gore beschuldigde de president onder andere van misleiding. Bush is volgens hem erg selectief omgegaan met de informatie die hij kreeg over Irak. "Bush maakt korte metten met de eerlijkheid," vindt Gore. Hij vergeleek dit beleid met eerdere beleidsdaden van Bush. "Ik zie een patroon," zei hij tegen zijn toehoorders.

"De president zelf is waarschijnlijk het probleem"

Volgens Gore "gebruikt de regering Bush een propaganda-machine die op systematische wijze de feiten manipuleert in dienst van een totale ideologie". Gore zei dat hij daar niet aan mee wil doen en ontkrachtte zo de geruchten dat hij zich volgend jaar weer kandidaat zou stellen voor het presidentschap.

Desalniettemin liet Gore duidelijk weten hoe hij vindt dat de Verenigde Staten geregeerd moeten worden, en dat is duidelijk niet op de manier van Bush. "We moeten opkomen voor een toekomst waarin de Verenigde Staten alleen nog maar gevreesd wordt door zijn vijanden, en waarin ons land weer een internationale orde weet op te bouwen die gebaseerd is op de wet," aldus Gore.

President Bush is niet de enige die bekritiseerd werd in de speech. Volgens Gore maken ook procureur-generaal John Ashcroft en minister van Defensie Donald Rumsfeld zich schuldig aan ernstige misleiding. Gore vindt dat ze daarom af zouden moeten treden. Toch denkt hij dat het grootste probleem niet ligt bij de mensen om Bush heen. "Ik gaf eerst de schuld aan de adviseurs van Bush, maar ik zat er blijkbaar naast. Het is me nu duidelijk dat de president zelf waarschijnlijk het probleem is. "Volgend jaar moeten we hem ontslaan en een nieuwe president aannemen."
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #958
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
©FOK.nl e.a.