Vlaams Blok regelmatig in contact met LPF'ers

Het Vlaams Blok heeft regelmatig contact met 'individuele leden' van de LPF. Dat zegt Blok-Kamerlid en partijwoordvoorder Van Hauthem. Van Hauthem noemt geen namen en geeft aan dat de betreffende LPF'ers vooral ge´nteresseerd zijn in de organisatie en kadervorming van het Vlaams Blok. "Het is echter allemaal nog wel wat anders dan structurele samenwerking met de LPF", aldus Van Hauthem.

De LPF als partij mijdt alle contacten met de extreemrechtse Vlaamse partij. Het Vlaams Blok zou echter wel graag een vorm van vast contact zien met de LPF. Vorig jaar vierde de partij de overwinning van Pim Fortuyn bij de gemeenteraadsverkiezingen tijdens een speciale bijeenkomst in Antwerpen als een doorbraak. Partijvoorman Filip Dewinter sprak toen van een "einde aan het politiek correcte multiculturele denken in Nederland".

Omdat Filip Dewinter in Vlaanderen een nogal 'hard' imago heeft, probeert hij zich de laatste tijd milder te uiten. Hij ziet daarbij Pim Fortyun als zijn grote voorbeeld. Pim Fortuyn en de LPF wezen vorig jaar elke vergelijking of samenwerking met het Vlaams Blok sterk van de hand. LPF-fractievoorzitter Herben doet dat nog steeds.