Meer verkochte games door nieuwe consoles

Vorig jaar is de markt voor entertainmentsoftware in Nederland gegroeid met 28 procent naar 160 miljoen euro. Het aantal verkochte videogames, edutainmenttitels en naslagwerken is gestegen met 10 procent naar 6,5 miljoen stuks.

Deze groei is te danken aan de consoles die in de jaren daarvoor het daglicht zagen: de Playstation 2, Xbox, GameCube en Gameboy Advance. De populairste console is de Playstation 2; ten opzichte van 2001 steeg het aantal verkochte games voor deze console met 364 procent naar 731.000 stuks. In euro's was er een stijging van 275 procent naar 38,2 miljoen. Ook de Gameboy Advance deed het goed met een groei van 161 procent in aantallen games en een omzetgroei van 151 procent.

Het aantal verkochte entertainmenttitels op CD-ROM steeg met 1 procent naar 4,7 miljoen stuks. Dit werd echter alleen verzoorzaakt door dalende verkoopprijzen; in geld was er dan ook sprake van een daling van 4 procent naar 77,4 miljoen euro.

De best verkochte spellen waren Grand Theft Auto 3 en Grand Theft Auto: Vice City op de Playstation 2 en Medal of Honor: Allied Assault op de PC. Met een marktaandeel van 44 procent zijn speelgoedwinkels het belangrijkste verkoopkanaal voor entertainmentsoftware.