Grote vissoorten met uitsterving bedreigd

Er zwemmen nauwelijks nog grote roofvissen in de zee. Het aantal vissen als tonijn, kabeljauw en heilbot is de afgelopen 50 jaar met 90 procent afgenomen. Dat zeggen Canadese en Duitse wetenschappers in het blad Nature. De onderzoekers hebben de wereldwijde visstanden over een periode van 47 jaar geanalyseerd.

Het verdwijnen van de vis komt door de industriële overbevissing. Het is een wereldwijd probleem. Volgens de onderzoekers zullen de vissen uitsterven als de 'plundering van de zeeën' niet wordt afgeremd. Het probleem is begonnen in 1950. Toen werden grote schepen ingezet die aan boord al de vis verwerkten. Dat soort schepen vissen in hun vangstgebied binnen 15 jaar 80 procent van alle vis op.

De onderzoekers zijn van mening dat als er wereldwijd 50 procent minder vis wordt gevangen, de visstand weer op orde kan komen. Ze willen dat er speciale reservaten worden aangewezen waar helemaal niet mag worden gevist. Verder vragen ze overheidssteun aan de vissector te stoppen.

De onderzoekers ontdekten verder dat de vissen die worden gevangen, steeds kleiner worden. De marlijn is bijvoorbeeld maar een vijfde van zijn oorspronkelijke grootte. In veel gevallen wordt een vis gevangen voordat hij de kans heeft gehad zich voort te planten.