PvdA verklaart de oorlog aan scooteroverlast

22Jarige en 1750GTV hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Partij van de Arbeid (PvdA) heeft gisteren in Rotterdam plannen geopenbaard tegen de overlast van scooters. De partij wil door scherpere controles en wetsvoorstellen de scooteroverlast te lijf gaan.

De PvdA maakte het offensief in Rotterdam bekend omdat daar in de Rotterdamse deelgemeente Charlois al enige maanden een succesvol programma tegen wangedrag met scooters loopt. In Charlois pakt de politie de baldadige scooterbestuurders op verschillende manieren aan. Zo beschikken twee agenten over een motor waarmee de scooterbestuurders achtervolgd kunnen worden. Tot voor kort was een achtervolging niet mogelijk omdat auto's niet wendbaar genoeg zijn. En de scooters die de politie zelf heeft kunnen niet harder dan 50 kilometer per uur, terwijl de jonge scooteraars snelheden tot 90 kilometer per uur halen.

Omdat zeer veel mensen zich ergeren aan de overlast van scooters, wil de PvdA het probleem dan ook op alle bestuurlijke niveaus te lijf gaan. Zo ook in de Tweede Kamer; daar diende PvdA-Kamerlid Peter van Heemst een jaar geleden al een voorstel in om opvoersetjes te verbieden. Deze setjes die een bromfiets harder laten rijden dan toegelaten, mogen nu vrij verkocht worden terwijl het opvoeren van scooters verboden is. Hij wil bij de regering aandringen dit verbod alsnog in te voeren.

Invoerverbod

In de komende maanden wil Van Heemst voorstellen indienen voor een landelijke kentekenregistratie. Zo kunnen bestuurders makkelijker geïdentificeerd worden wanneer ze in de fout gaan. Ook wil Van Heemst scooterwielkemmen gaan invoeren en chips laten plaatsen in alle scooters.

Verder wil men op Europees niveau gaan pleiten voor de aanpak van snelle scooters. Delegatieleider Max van den Berg wil verhinderen dat scooters met een te hoog vermogen in Nederland mogen worden ingevoerd. In Italië mogen scooters bijna drie keer zoveel vermogen hebben als in Nederland. Vanwege de Europese wetgeving mogen die ook in Nederland ingevoerd worden. Dat moet veranderen meent de PvdA'er.