Weinig bijval voor pleidooi Wiarda

Vanuit de politiek is er weinig bijval gekomen vandaag voor de opmerkingen over verschillende strafmaten, van scheidend politiechef Jan Wiarda van het korps Haaglanden. In een interview liet de korpschef weten dat allochtonen soms op een andere manier zouden moeten worden aangepakt door justitie dan autochtonen.

Als voorbeeld noemde hij geweld binnenshuis. Daar bied je een autochtone dader de keuze tussen therapie of straf. Maar bij allochtone groepen wordt anders aangekeken tegen huiselijk geweld dan volgens de westerse norm. Dus zul je die allochtone dader anders moeten straffen, misschien wel minder snel op vrije voeten moeten stellen dan de autochtone dader, aldus Wiarda.

PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak noemt het pleidooi van de korpschef te gek voor woorden ''Het zou tot rechtsongelijkheid leiden en dat is niet goed te praten.'' Ook het CDA liet weten dat het strafrecht voor iedereen gelijk moet zijn.

VVD-woordvoerster Laetitia Griffith noemde het ''nogal gemakkelijk'' van Wiarda om dit bij zijn vertrek aan te snijden. De LPF vindt het ,,moedig'' en heeft er respect voor dat Wiarda zich bemoeit met het debat hierover. Maar inhoudelijk is de LPF het er niet mee eens.

De korpsbeheerder van de politie Haaglanden, burgemeester Deetman van Den Haag, deelt de opvattingen van zijn korpschef ook niet: ,,In Nederland is iedereen gelijk voor de wet. Daar wil ik aan vasthouden.''

Het college van procureurs-generaal, de landelijke leiding van het Openbaar Ministerie, sloot zich bij Deetman aan: ,,Wat helpt bij bestrijding van criminaliteit is maatwerk in de opsporing. Wat niet helpt is om verschillende bevolkingsgroepen verschillend te straffen.''