FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 28 juni 2003

Nederlandse abortusboot in Polen vaart uit

chanty herschreef voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

De abortusboot van de Nederlandse organisatie 'Women on Waves' heeft vanochtend voor de tweede maal de Poolse haven Wladyslawowo verlaten voor een tocht op zee. Het schip keerde tegen de avond terug, waarna de douane aan boord kwam voor een controle.

Het schip met vijf Poolse vrouwen aan boord zette koers richting internationale wateren. Dit meldde de grensbewaking. 'Woman on Waves' doet hierover geen uitspraken en wil ook niet kwijt of er op zee abortuspillen zijn verstrekt.

Abortus is in het streng-katholieke Polen op een paar uitzonderingen na verboden. De Poolse justitie begon vrijdag een onderzoek tegen de bemanning van het schip. Men wil nagaan of op Pools territorium abortuspillen zijn verstrekt. 'Women on Waves' heeft van justitie nog geen officieel bericht over een onderzoek gekregen.
De organisatie protesteert tegen de in haar ogen achterhaalde Poolse abortuswetgeving.

35 mensen onwel na een barbecue

chanty herschreef voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

Tijdens een barbecue in Hoofddorp zijn 35 mensen onwel geworden door voedselvergiftiging. Ze zijn naar verschillende ziekenhuizen in de omgeving gebracht. Niemand verkeert in levensgevaar.

Er waren ongeveer 100 mensen op de barbecue, die in het Haarlemmermeerse bos werd gehouden. De barbecue was georganiseerd door een Filipijnse kerk. Rond 16.00 uur deden de eerste ziekteverschijnselen zich voor. De barbecue werd toen onmiddellijk afgeblazen.

Er waren vijftien ambulances nodig om alle zieken te vervoeren. Vijftig andere bezoekers zijn opgevangen in de brandweerkazerne van Hoofddorp. De oorzaak van de voedselvergiftiging is nog onbekend.

Politie vindt dode op snelweg

chanty herschreef voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

De politie heeft vanochtend op rijksweg A15 bij Tiel een dode man gevonden. Vermoedelijk is de man, een 39-jarige inwoner van Tiel, om het leven gekomen door een misdrijf.

De politie werd rond 01.45 uur gewaarschuwd door passerende automobilisten. Deze meldden dat er een man lag op de rijbaan richting Nijmegen bij de afslag Tiel-West. De snelweg werd direct na aankomst afgeloten voor sporenonderzoek. Er zijn vijftien rechercheurs op de zaak gezet.

Vermiste hond meldt zich bij politie

chanty herschreef voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

Een hond die al enige dagen vermist werd, heeft zich donderdagochtend zelf bij de Rotterdamse politie gemeld. De Jack Russel genaamd Joekel was al voor de tweede keer uitgebroken uit een tuin in de Operabuurt in Hoogvliet. Zijn baasje had hem als vermist opgegeven.

Joekel was bij de politie voor de deur gaan zitten. De agenten konden zijn baasje traceren dankzij de gegevens op de halsband. Agenten hebben het beestje een uurtje vermaakt totdat de 18-jarige eigenaar hem kwam ophalen. Sindsdien is de Jack Russell weer ongedeerd thuis.

Belgen haten Nederlandse muziek

chanty herschreef voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

Belgen hebben een grote hekel aan Nederlandse muziek. Vooral André Hazes doet het slecht bij onze zuiderburen. Het Belgische radiostation Q-Music vroeg luisteraars naar hun minst geliefde liedje en stelde vervolgens de 'foute 128' op. Er kwamen maar liefst 30 Nederlandse titels bij de 128 meest gehate liedjes van de Belgen te staan. Op de derde plaats staat als hoogst genoteerde 'Een beetje verliefd' van André Hazes.

Ook 'Vlieg met me mee' van Paul de Leeuw, 'Una Paloma Blanca' van George Baker en 'Mexico' van de Zangeres zonder Naam zijn te vinden in de top tien van nummers die ervoor zorgen dat de radio in België meteen uitgaat. Op nummer één staat 'YMCA' van The Village People. De tweede plaats is voor Marianne Rosenberg met 'Ich bin wie du'.

Wielklem op terrein KMA

De Bredase luchtmachtofficier die enkele weken op vakantie naar Cuba ging zal, bij terugkomst, wel flink op zijn neus kijken als hij ziet dat zijn auto op het terrein van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) een wielklem heeft gekregen.

De officier is trotse bezitter van een Volkswagen Karmann Ghia, een echte oldtimer, en vond het niet bepaald veilig deze tijdens zijn vakantie open en bloot op openbaar terrein te laten staan. Daarom parkeerde hij zijn auto op de Parade, een terrein binnen de muren van de KMA, mèt een extra beugel op de handrem.

Dit weekend vinden op deze plaats echter de Academiefeesten plaats. Een festival dat één keer in de 25 jaar gehouden wordt en waartoe ook burgers toegang hebben. Een goede reden voor de KMA om haar beste beentje voor te zetten. Daarom had de 'baas' van de KMA, gouverneur-generaal Carel Hilderink, verordend dat er geen auto's meer op het betreffende terrein geparkeerd mochten worden. Terwijl iedereen hier gehoor aan gaf, bleef alleen die ene rode old-timer op de plaats aanwezig. Dinsdagmiddag was het geduld van de generaal echter op en heeft hij persoonlijk een wielklem op de auto aangebracht. Daarnaast zit er op de vooruit een papier met de tekst 'Sleutel af te halen bij de gouverneur'.

Adam Curry weg bij BNN om bezuinigingen

Presentator Adam Curry stopt per direct bij de publieke omroep BNN met zijn programma 'Curry & KidV' op Radio 2. Hij wil met zijn ontslag een eerste bijdrage leveren aan de bezuinigingsplannen voor de publieke omroep die vorige week in het McKinsey-rapport werden voorgesteld.

Curry krijgt 90.000 euro per jaar voor twee uur radio per week. Voor dit salaris maakte hij eenmaal per week een twee uur durende radio-uitzending met medepresentator Jeroen Kijk in de Vegte. Curry zegt met zijn daad de "vicieuze cirkel van de publieke omroep te willen doorbreken. Waarschijnlijk zullen de gemakkelijke oplossingen als het opheffen van het Metropole Orkest en 747AM wel doorgang vinden. Maar ik heb nog niemand met een kapmes bij de voordeur van de directie gezien."

Curry zag zijn salaris als een 'subsidie' voor de wekelijkse helikoptervlucht van zijn huis in België naar Hilversum. De publieke omroepen moeten in 2004 minimaal 40 miljoen euro bezuinigen. Het McKinsey-rapport stelde van de week dat er zeker 100 miljoen euro bezuinigd kan worden door efficiënter te werk te gaan.

Automobilist rijdt over terras in Eindhoven

Wat een Duitser kan, kan ik ook, moet een automobilist in Eindhoven gedacht hebben. Even na half vijf 's middags reed hij met zijn auto namelijk een terras op, net als een Duitser verleden week in Düsseldorf deed.

De auto vloog in de Tongelresestraat uit de bocht en belandde daardoor op het terras van een café. Daarna reed de wagen door in de richting van 't Hofke. Aangezien hierbij een oliespoor werd achtergelaten, kon de politie de dader achterhalen en arresteren.

Niemand raakte gewond.

Station Den Bosch even ontruimd door lek in wagon

Het station van Den Bosch is vanavond korte tijd ontruimd geweest nadat een met ammoniak gevulde goederentrein lekte. De brandweer constateerde dat het zogeheten smeltwater betrof, dat vrij komt wanneer ammoniak onder lage temperaturen in een wagon wordt geperst. Het bleek dus om loos alarm te gaan.

Volgens de Railverkeersleiding heeft de brandweer het station rond 20.00 uur weer vrij gegeven en is het treinverkeer weer hervat.

Van Nieuwkerk keert terug naar AT5

Matthijs van Nieuwkerk keert terug naar AT5. Hij gaat daar vanaf 2 september het sportprogramma AT5 Sport presenteren. AT5-hoofdredacteur Erik van Zwam heeft dat vandaag bekend gemaakt. "De sportredactie stond te juichen. Van Nieuwkerk heeft veel kennis van zaken en is een uitstekende presentator".

Van Nieuwkerk was ooit hoofdredacteur van zowel AT5 als Het Parool. Hij vertrok bij AT5 om netcoördinator van Nederland 3 te worden. Ook daar stopte hij, om NOVA te gaan presenteren. Toen zijn medepresentator Felix Rottenberg uit onvrede over de nieuwe formule van NOVA opstapte (hij wilde van NOVA een zelfde talkshow maken als Nederland Kiest, het verkiezingsprogramma van NOVA en Den Haag Vandaag), besloot Van Nieuwkerk diens voorbeeld te volgen.

Rio de Janeiro de vriendelijkste stad

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Rio de Janeiro is de vriendelijkste stad van de wereld, voor toeristen. De Braziliaanse metropool staat dan wel bekend om de criminaliteit en armoedigheid, toch scoort de stad het beste in een onderzoek van een team psychologen van de Amerikaanse Universiteit van Californië. De psychologen bestudeerde in 23 wereldsteden de manier waarop toeristen worden behandeld.

De Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, de Amerikaanse metropool New York, de Aziatische stadstaat Singapore en onze eigen hoofdstad Amsterdam kwamen als de vier onvriendelijkste steden uit de test.

Wie weinig geld te besteden heeft kan (afgezien van de prijs van het vliegticket) het beste terecht in de Paraguayaanse hoofdstad Asuncion of de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Johannesburg.

Dief aan schandpaal bij benzinestation

lament had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De eigenaar van het Esso-benzinestation aan de Goudse Rijweg in Rotterdam wil van alle dieven in zijn zaak foto's gaan ophangen tegen het raam. Op deze manier wil hij wat doen aan de diefstallen op zijn tankstation.

De exploitant, J. Mos, ziet geen andere uitweg meer. "Helaas moet het zo, want we voelen ons vogelvrij verklaard", zegt hij. Van het videosysteem zijn fotoprints uitgedraaid, die de dieven goed herkenbaar in beeld brengen. Op de uitdraaien staan teksten als 'deze winkeldief is hier niet welkom'. Boven foto's van auto's die na tanken zonder betalen zijn doorgereden staat 'doorrijder!!!'.

Mos heeft vijf tankstations in deze regio. Bij deze ene zijn inmiddels al vier gewapende overvallen geweest. " Daarnaast zijn er "winkeldiefstallen, doorrijden zonder betalen en grepen uit de kas. Je kan er boeken over volschrijven."

Mos zegt van de politie niets meer te verwachten. Hij deed keer op keer aangifte, maar dat had volgens hem geen resultaat. "We horen er nooit meer iets van. Een keer werd een aangifte zelfs geweigerd." Volgens een woordvoerder van de politie wordt elke aangifte van de Esso-pomp wel serieus bekeken.

De publieke schandpaal lijkt effect te hebben. De dieven en doorrijders op de foto's hebben zich niet meer laten zien. "We krijgen veel positieve reacties van klanten", zegt de dienstdoende verkoper. Hij blijft wel alert. Naast de kassa hangt een lijstje van auto's met kenteken, waarvan de eigenaren als wanbetaler bekend staan.

Honden krijgen Yoga in de VS

Just-Dennis had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Eindelijk is er dan een oplossing voor honden met stress: yoga! In New York kunnen honden één keer per maand Yoga lessen volgen. Een typische houding voor de hond: voorpootjes plat op de grond, kop naar beneden, achterwerk omhoog.

De cursisten zijn al erg tevreden. "Ik voel me meer relaxed en ik denk dat Tallula dat ook is," aldus een cursiste over haarzelf en haar terriër.

Weinig bijval voor pleidooi Wiarda

Vanuit de politiek is er weinig bijval gekomen vandaag voor de opmerkingen over verschillende strafmaten, van scheidend politiechef Jan Wiarda van het korps Haaglanden. In een interview liet de korpschef weten dat allochtonen soms op een andere manier zouden moeten worden aangepakt door justitie dan autochtonen.

Als voorbeeld noemde hij geweld binnenshuis. Daar bied je een autochtone dader de keuze tussen therapie of straf. Maar bij allochtone groepen wordt anders aangekeken tegen huiselijk geweld dan volgens de westerse norm. Dus zul je die allochtone dader anders moeten straffen, misschien wel minder snel op vrije voeten moeten stellen dan de autochtone dader, aldus Wiarda.

PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak noemt het pleidooi van de korpschef te gek voor woorden ''Het zou tot rechtsongelijkheid leiden en dat is niet goed te praten.'' Ook het CDA liet weten dat het strafrecht voor iedereen gelijk moet zijn.

VVD-woordvoerster Laetitia Griffith noemde het ''nogal gemakkelijk'' van Wiarda om dit bij zijn vertrek aan te snijden. De LPF vindt het ,,moedig'' en heeft er respect voor dat Wiarda zich bemoeit met het debat hierover. Maar inhoudelijk is de LPF het er niet mee eens.

De korpsbeheerder van de politie Haaglanden, burgemeester Deetman van Den Haag, deelt de opvattingen van zijn korpschef ook niet: ,,In Nederland is iedereen gelijk voor de wet. Daar wil ik aan vasthouden.''

Het college van procureurs-generaal, de landelijke leiding van het Openbaar Ministerie, sloot zich bij Deetman aan: ,,Wat helpt bij bestrijding van criminaliteit is maatwerk in de opsporing. Wat niet helpt is om verschillende bevolkingsgroepen verschillend te straffen.''

Boek Review: Harry Potter (deel 5)

Na drie jaar wachten, gestolen exemplaren in Engeland, gemaskeerde transporten (de nederlandse uitgever vervoerde de boeken niet in zijn eigen auto's maar in vrachtauto's voor groente en fruit) en veel gespeculeer over wie er nu dood zou gaan, had ik op een mooie zaterdagochtend eindelijk het boek der boeken in mijn handen, het boek dat alle andere boeken overbodig zou maken, het boek met alle antwoorden, het boek...

Jullie snappen wel welk boek: Harry Potter and the Order of the Phoenix.


Geen blijvend hersenletsel door wietroken

Met het roken van een jointje loop je geen blijvend hersenletsel op. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van California dat aantoont dat marihuana geen permanente hersenbeschadigingen veroorzaakt.

Marihuana heeft wel invloed op het korte-termijngeheugen, maar op lange termijn is het effect nihil. ''Als er al een effect is, is het erg klein", aldus hoogleraar psychiatrie Igor Gray, die de studie leidde.

De wetenschappers deden vijftien verschillende onderzoeken naar het effect van de drug op de lange-termijngeheugens van goed opgeleide jongeren.

White Widow
De bloem waar hasj en marihuana (wiet) van af komt

BNN vloekt het meest op tv

Barts News Network (BNN) is de zender waarop het meest gevloekt wordt van de Nederlandse tv. De NPS, eveneens publieke omroep, is tweede als het gaat om grof taalgebruik. Het eerste commerciële station staat op drie: Veronica.

Deze top 3 blijkt uit een Nipo-enquête die in opdracht van de Bond tegen het vloeken werd uitgevoerd.

Gemiddeld wordt er per uur 1,3 keer gevloekt of gescholden op de vaderlandse buis. Bij BNN is dat 6,4 keer per uur, bij de NPS 3,2 keer en bij Veronica 2,9 keer. Op de publieke zenders wordt nét iets meer gescholden dan op de commerciëlen: 1,5 tegen 1,3 keer per uur.

Bijna 80% van de ouderen is van mening dat grove taal op televisie kinderen negatief beïnvloedt. Meer dan 50% ergert zich aan schuttingtaal, maar alleen leden van de Evangelische Omroep zijn in ruime meerderheid voorstander van het 'wegpiepen' van grof taalgebruik. Zo'n 60% van de kijkers, vooral Christelijke omroepleden, is van mening dat de omroepen een gedragscode tegen grove taal zouden moeten overwegen.

Verstappen positief over toekomst in F1

Jos Verstappen ziet zijn toekomst in de Formule 1 met vertrouwen tegemoet. Dit komt niet alleen door de 100e Grand Prix die hij dit weekend zal verrijden. Vorig jaar twijfelde hij echter of hij deze mijlpaal zou behalen.

Tijdens een persconferentie wist Jos het volgende te vertellen: "We hebben een moeilijke tijd achter de rug, maar ik ben er weer. Ik ben natuurlijk blij dat ik in Formule 1 zit, maar zodra je meedoet, wil je natuurlijk ook de beste resultaten. Het is niet makkelijk op het moment, maar we doen ons best, we halen eruit wat erin zit en we kijken wat we voor volgend jaar kunnen doen."

Mede door de goede ontwikkelingen op het sponsorvlak gaat de Nederlander met het volste vertrouwen zijn toekomst in de F1 tegemoet. "We werken natuurlijk aan de sponsoring en als een ervaren coureur in deze tijd wat geld kan meebrengen, dan helpt dat natuurlijk. We werken heel hard. Zelfs vorig jaar, toen ik niet reed, werkten we al aan een terugkeer. Dit jaar werken we zelfs nog harder om goede namen te interesseren en geld bij elkaar te brengen en te zien wat we voor volgend jaar kunnen doen."

Over de investering die Paul Stoddart in de, onder andere, vijf chassis' van Arrows kon Verstappen niet veel vertellen. "Ik heb geen idee. Ik heb er nog niet met Paul over gesproken, dus ik heb nog geen idee wat dat ons zal opleveren of niet."

Al-Sahaf blijft een leugenaar

ThrillSeekaH en bumberklevers hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De voormalig minister van Informatie van Irak, Mohammed Saeed al-Sahaf, kletste niet alleen uit zijn nek ten tijde van de oorlog, óók nu nog strooit hij onwaarheden rond.

Zo blijkt hij eerder deze week zelf bekend gemaakt te hebben dat hij zich had gemeld bij Amerikaanse soldaten, door hen was gearresteerd, ondervraagd en vervolgens weer was vrijgelaten.

Gisteren echter liet een commandant van de Amerikanen aan de BBC weten dat zij de 63-jarige al-Sahaf nooit hebben gezien, laat staan weer vrijgelaten.

Al Sahaf
Al Sahaf deze week op de Arabische tv

Uitslag zaterdagkwalificatie

Kimi Räikkönen heeft zijn eerste pole position voor het seizoen weten te behalen, hij was drie hondersten sneller dan Michael Schumacher.

Verstappen wist alleen Wilson te verslaan, maar omdat Heidfeld zijn ronde door een probleem bij het terugschakelen niet wist uit te rijden is Verstappen toch achttiende.

Pos. CoureurTeam  Tijd
1 Kimi RäikkönenMcLaren Mercedes  1:31.523
2 Michael SchumacherScuderia Ferrari  1:31.555
3 Ralf SchumacherBMW Williams F1  1:31.619
4 Juan Pablo MontoyaBMW Williams F1  1:31.765
5 Rubens BarrichelloScuderia Ferrari  1:31.780
6 Jarno TrulliRenault F1  1:31.976
7 Olivier PanisToyota Racing  1:32.350
8 Fernando AlonsoRenault F1  1:32.424
9 David CoulthardMcLaren Mercedes  1:32.742
10 Cristiano da MattaToyota Racing  1:32.949
11 Mark WebberJaguar Racing  1:33.066
12 Jenson ButtonBAR Honda  1:33.395
13 Giancarlo FisichellaJordan Ford  1:33.553
14 Ralph FirmanJordan Ford  1:33.827
15 Heinz-Harald FrentzenSauber Petronas  1:34.000
16 Antonio PizzoniaJaguar Racing  1:34.159
17 Jacques VilleneuveBAR Honda  1:34.596
18 Jos VerstappenMinardi F1  1:36.318
19 Justin WilsonMinardi F1  1:36.485
20 Nick HeidfeldSauber Petronas  geen tijd

Toyota in 2004 ongewijzigd

Toyota-coureurs Olivier Panis en Cristiano da Matta zijn voor 95 procent zeker van een plek bij het team voor het komende seizoen. Dat zei teambaas Ove Andersson zaterdag. Beide coureurs hebben een contract tot en met 2004. Toyota ziet geen reden om die contracten te verbreken.

Fransman Panis kwam dit jaar bij het team nadat hij door BAR aan de kant was gezet, Braziliaan Da Matta werd binnengehaald nadat hij in 2002 het CART-kampioenschap in de Verenigde Staten had gewonnen. Zij vervingen de Fin Mika Salo en de Brit Allan McNish, die het veld moesten ruimen na een moeilijk debuutseizoen van Toyota in de Formule 1.

Panis heeft momenteel één punt uit de race in Canada, Da Matta wist er drie binnen te halen in de Spaanse Grand Prix.

Naaldtampon moet verkrachters tegenhouden

Fogel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een tampon met een naald erop moet verkrachting voorkomen en zou een vrouw de controle teruggeven over haar eigen lichaam. De naald in de tampon zorgt ervoor dat ieder 'object' wat het lichaam op de betreffende plek binnenkomt gestoken wordt.

De gedachte alleen al zal vele mannen er van weerhouden een poging te wagen. Het 'wapen' heeft de naam FemDefence gekregen, en is het resultaat van de kunstenaar Lars Lindells examenwerkstuk voor de kunst- en handwerkhogeschool van Stockholm.

FemDefence ziet er uit, en kan gebruikt worden, als een normale tampon. Maar, zo gauw er aan de voorkant druk op uitgeoefend wordt, komt er een enorm scherpe naald uit die de penis van de verkrachter penetreert.

Voorlopig is er uitsluitend het prototype, maar Lindells vriendin, die op het idee was gekomen, denkt erover om een patent op de uitvinding te nemen. Lindell zelf hoopt dat het niet nodig zal zijn. "Dit is niet de manier om geweld tegen vrouwen tegen te gaan. We moeten het liever doen met een verandering in onze cultuur - maar dat is natuurlijk veel moeilijker. Maar, ik heb wel begrip voor de methode om hard tegen hard te spelen."

Panis snel in vrije trainingen

Olivier Panis wist de vrije trainingen op de vrijdag al op zijn naam te schrijven, en ook de eerste vrije training op de zaterdag was een prooi voor de Fransman.

Bij de tweede vrije trainig op de zaterdag waren alleen de beide Williams coureurs sneller, zij kwamen echter niet aan de tijd die Panis eerder had neergezet. Na de vrijdagtraining leek het nog een gelukje dat Panis zo goed presteerde, maar nu hij dat ook op zaterdag doet is dat niet echt waarschijnlijk.

Vanochtend zette Panis een tijd van 1.31.1 neer, bij de tweede training haalden Juan Pablo Montoya en Ralf Schumacher een tijd van 1.31.3 en waren daarmee een tiende sneller dan Panis. Hij werd gevolgd door de twee McLaren rijders. Michael schumacher kwam niet verder dan een negende tijd.

Bij de vrijdagkwalificatie speelde Panis geen rol van betekenis, maar dit kwam door de regen. Nu, met nog 7 mensen te gaan in de tweede kwalificatie, is Panis nog steeds de snelste.

Update:
Uiteindelijk staat Panis zevende op de startopstelling.

Domina Vacanze definitief niet mee

De UCI heeft de vraag van Domina Vacanze-Elitron om beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de Société du Tour de France verworpen.

De Tour-directie nodigde in het kader van het 100-jarig jubileum meer Franse ploegen uit. Domina Vacanze-Elitron viel daardoor buiten de boot, hoewel het veel hoger geklasseerd staat op de wereldranglijst van de UCI. Beroep is nu echter niet meer mogelijk. Domina Vacanza-renner Mario Cipollini sprak eerder van een complot tegen zijn persoon.

Mario Cipollini in betere tijden, de Tour-kledingregels trotserend -want in gele broek-.

Ullrich laat Duitse titel links liggen

Ook Jan Ullrich laat komend weekend het Nationaal Kampioenschap voor wat het is. Anders dan Boogerd voert Ullrich als reden aan dat hij dan bij zijn hoogzwangere vriendin Gaby wil blijven.

De kleine Ullrich zal eerdaags geboren worden. Het is het eerste kind van het koppel. Ullrich: "Ik hoop dat de mensen mij en Gaby kunnen begrijpen. Als ik er niet ben, dan is dat zeker niet door gebrek aan respect voor de wedstrijd, de titel of mijn fans."

Valse schijn bij Vitesse

Vitesse is nog lang niet zeker van een licentie, zo meldt Omroep Gelderland. De Arnhemse club heeft nog steeds een gat in de begroting dat tot enkele miljoenen kan oplopen. De gemeenteraad van Arnhem weigert voor dit groeiende tekort garant te staan.

De kern van het probleem ligt in het meningsverschil tussen de gemeente Arnhem en de stadiondirectie van het Gelredome. Volgens het afgesproken reddingsplan zou het stadion moeten worden verkocht aan de gemeente. De stadiondirectie ziet dat echter totaal niet zitten. Vitesse zou onder andere een bedrag van 4,6 miljoen euro krijgen van de totale verkoopsom.
Op ander vlak is Vitesse er nog steeds niet in geslaagd om voor het komend seizoen een hoofd- c.q. shirtsponsor vast te leggen. Mocht er een sponsor gevonden worden, dan moet de club eerst de licentie hebben alvorens er een overeenkomst getekend kan worden.

'Barça zet Kluivert te koop'

FC Barcelona wil Patrick Kluivert geen bonus betalen het komend seizoen. De spits zou eigenlijk een extraatje van 4,6 miljoen krijgen, maar dat kan Barcelona niet missen.

Het contract van Kluivert zou een clausule bevatten dat indien hij de bonus niet krijgt uitbetaald, zijn transfersom zakt van 36 naar 1,8 miljoen euro. Het contract van Kluivert loopt nog tot medio 2005.
De 26-jarige topscorer van Oranje werd in 1998 overgenomen van AC Milan. Hij maakte sindsdien 82 competitiedoelpunten voor Barça. Manchester United en Arsenal zouden hem graag inlijven. Deze week volgen er nog gesprekken met Barcelona om te kijken of het huidig contract uitgediend kan worden.

Theater Review: Dogtroep in Leidsche Rijn

Een theatervoorstelling op een zandvlakte in de buurt van Vleuten 's avonds om 22:00u? Zijn ze nou helemaal gek geworden daar bij Dogtroep?

Nou... geworden in ieder geval niet, dat zijn ze al jaren. Hoe gek theatergroep Dogtroep precies is, kun je lezen in de volgende pagina's van deze review. Ik ging namens FOK! een kijkje nemen bij de première van Dogtroep in Leidsche Rijn op donderdag 26 juni.


Politiechef: Allochtonen strenger straffen

Jan Wiarda, de afscheidnemend korpschef van de politie Haaglanden, doet vandaag in de zaterdagbijlage van de Haagsche Courant een aantal opmerkelijke uitspraken.

Wiarda meent namelijk dat allochtonen soms strenger moeten worden gestraft dan autochtone wetsovertreders. ''Een andere opvatting van normen vraagt ook om een andere straf''. De korpschef geeft toe dat voor de wet iedereen gelijk is, maar volgens hem kan de behandeling van allochtonen om een andere stijl vragen dan die van autochtonen.

Wiarda noemt als voorbeeld huiselijk geweld, waarbij een autochtone dader kan kiezen tussen straf of therapie. Maar een allochtoon zou in dit geval minder snel zijn straf moeten ontlopen, vindt Wiarda. ,,En waar je de autochtone scholier een voorwaardelijke straf geeft, moeten allochtone jongeren misschien al meteen naar de tuchtschool. Ook in de eigen kringen van allochtonen hoor je die geluiden.''

Wiarda realiseert zich dat zijn ideeën op het randje van discriminatie balanceren, maar dat neemt hij voor lief. Volgens Wiarda discrimineren we eigenlijk nu ook al door toepassing van het gelijkheidsbeginsel bij het opleggen van straffen. Hij erkent dat zijn pleidooi lastig te verwezenlijken zal zijn. ,,Het is een moeilijk verhaal in deze tijd van mensenrechten. In de uitwerking gaat het mij ook een beetje boven de pet.''

Wiarda geeft in het interview aan dat er echt wat moet gebeuren, want de Haagse politie-agenten worden hopeloos van die Marokkaanse jongens, ''ze raken gedeformeerd''.

Wiarda wordt vanaf 1 juli twee jaar lang verantwoordelijk voor Europese samenwerking op het gebied van politietaken. In zijn nieuwe functie wordt Wiarda verder voorzitter van de Europese taskforce van politiechefs (ETFPC) en van de European Police Academy (EPA).

Grote gasexplosie in Den Haag [Update 16:42]

Bij een gasexplosie in de buurt van het centrum van Den Haag zijn zeventien gewonden gevallen. Van hen zijn er zeven slecht aan toe. Enkelen van hen verkeren in levensgevaar. Diverse slachtoffers zijn ernstig verbrand.

De explosie vond plaats in de kelder van een snackbar in de Herman Costerstraat. Een slagerij en een kledingzaak zijn ook verwoest. De brandweer is nog bezig het pand te stutten.

Het onheilsgebied ligt nabij de Haagse markt, waar het altijd druk is. Door de enorme explosie werd de dubbele gevel van het pand eruit geblazen.

Vijf uur na de explosie is zojuist een 10-jarige jongen nog levend onder het puin vandaan gehaald. De jongen is zwaargewond naar het ziekenhuis vervoerd. Het is onwaarschijnlijk dat er meer mensen onder het puin liggen.


De situatie net na de explosie ((Foto: Rica)


Omroep.nl heeft een pagina met foto's geplaatst die na de ontploffing genomen zijn.

50 jaar cel voor 'voorruit-moord'

ToBe had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de staat Texas is gisteren een vrouw veroordeeld tot 50 jaar gevangenisstraf wegens moord. De vrouw reed op een dakloze man in die door de voorruit van de auto heen ging. De man lag met zijn hoofd in de auto en zijn benen lagen nog op de motorkap.

De vrouw, die onder invloed was van drugs en drank, was zo in paniek dat ze nog een aantal kilometer door reed. Na overleg met een aantal vrienden van haar, besloot ze de auto, met de gewonde man, achter te laten en hem te laten doodbloeden. Een aantal dagen later dumpte ze de auto in een stadspark.

Tijdens het proces, wat veel aandacht kreeg in de VS, verklaarde de vrouw zich onschuldig. Ze was niet toerekeningsvatbaar, vanwege het gebruik van drugs en drank. Ze barstte in tranen uit toen ze de uitspraak van de rechter te horen kreeg.

Naast de veroordeling van de moord, werd de vrouw ook nog veroordeeld tot een celstraf van 10 jaar wegens het knoeien met bewijsmateriaal. De rechter was echter coulant en de vrouw mag beide straffen tegelijkertijd uitzitten.

Nacht van Assen ordelijk verlopen

Tito had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voorafgaand aan de TT is zoals gewoonlijk De Nacht van Assen gehouden. Voor zover bekend is deze nacht redelijk rustig verlopen.

Voorheen liep De Nacht van Assen geregeld uit de hand door overmatig drankgebruik, maar dit jaar is er intensief politietoezicht en gelden er strenge veiligheidsmaatregelen. Zo is het verboden om koelinstallaties, biertaps en losse autobanden mee te nemen naar campings in en rond Assen.

De politie hield karretjes of aanhangwagens met voorraden hout, voor het opwerpen van brandstapels, tegen. De verscherpte maatregelen waren vooraf uitgebreid aangekondigd in motorbladen.

Hier een daar werden wel wat arrestaties verricht, maar al met al was de sfeer vannacht heel gemoedelijk. Zie ook het Dagblad van het Noorden met veel nieuws over de TT.

DJ Raymond K. voorlopig vrij

Just-Dennis had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Raymond K., de 29 jarige DJ uit Zwolle die twee jaar geleden door Nederland aan Amerika werd uitgeleverd, is in afwachting van zijn uitspraak voorlopig vrijgelaten. Dat heeft rechtbankpresident G. Derks vrijdag bepaald. Raymond K. werd aan Amerika uitgeleverd wegens handel in XTC-pillen en kreeg in Amerika een gevangenisstraf van 8 jaar.

Twee maanden geleden kwam K. naar Nederland toe om zijn straf hier uit te zitten. Op dit moment is men bezig met een omzetting van de straf wat volgens raadsvrouw I. Weski moet leiden tot onmiddellijke invrijheidsstelling. Hier ging de rechtbank echter niet mee akkoord. Het wachten is nu op het vonnis wat op 8 juli zal worden gewezen.

Derks: "K. is vader van twee jonge kinderen, van wie de jongste werd geboren tijdens zijn detentie. Tegen deze achtergrond heeft de rechtbank, mede omdat officier van justitie Gras zich er niet tegen verzette, besloten dat K. dinsdag 1 juli naar huis mag in afwachting van de uitspraak."

Beleefde bankrover aangehouden in Florida

ToBe had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de staat Florida is gisteren een 'beleefde' bankrover aangehouden na een tip dat hij zich op een motelkamer zou bevinden. Tijdens het beroven van een bank, wachtte de man altijd netjes in de rij tot hij aan de beurt was om geholpen te worden. Na het beroven van de bank, bedankte hij de bankbediendes netjes en verliet het pand.

De man gaf aan dat hij altijd geld te weinig had. Hij gebruikte het geld namelijk om zijn verslaving aan drugs te financieren.

Meeste Noren sterven op maandag

Striffelbuur had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit recent onderzoek blijkt dat de kans dat Noren op maandag overlijden groter is dan in het weekend. Ook ligt het aantal sterfgevallen in de winter hoger dan in de zomer.

De onderzoekers aan de Universiteit van Tromsoe in het noorden van Noorwegen hebben 225,439 sterfgevallen die plaatsvonden gedurende de periode van 1991 tot 1995 bestudeerd. De resultaten waren duidelijk: de kans om op een maandag te overlijden ligt 3 procent hoger dan de kans om op zaterdag het loodje te leggen.

"Een verschil van 3 procent is verre van verwaarloosbaar", aldus onderzoeker Elinor Ytterstad. De sterfgevallen die op maandagen plaatsvonden waren veelal gerelateerd aan hartziekten. "Het is moeilijk te zeggen waardoor er meer mensen op maandag sterven, maar één hypothese is dat het met de alcohol-consumptie gedurende het weekend samenhangt", vertelt onderzoeker Tormod Brenn. Een andere oorzaak zou de stress om weer aan het werk te moeten kunnen zijn, aldus Bress.

Mensen ouder dan 70 bleken 12 procent meer kans te hebben om 's winters dood te gaan dan in de zomer. In deze gevallen hangt dit veelal samen met griep en bevriezing.

Grootste reuzenrad ter wereld komt in Singapore

Just-Dennis had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Honderdzeventig meter hoog moet hij worden, en hij moet uitzicht bieden op Maleisië en Indonesië. "The Singapore Flyer" wordt het grootste reuzenrad ter wereld en komt te staan in de Aziatische stadstaat Singapore. Er worden zo 2.5 miljoen bezoekers per jaar verwacht en hij moet in 2006 zijn eerste rondje gaan draaien.

"The Singapore Flyer" wordt met zijn 170 meter, 35 meter hoger dan het "Millennium Wheel" in London.

De Graaf wil toe naar een Kernkabinet

Murder187 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

D66 minister Thom de Graaf van Bestuurlijke vernieuwing houdt in de Volkskrant van vandaag een pleidooi voor een Kernkabinet; het aantal ministers wat nu op 13 staat moet teruggedrongen worden tot 7 ministers. Het voorstel voor een Kernkabinet is niet nieuw. Tien jaar geleden is dit al eens voorgesteld door de commissie-Wiegel.

Voor de zeven departementen zouden maximaal 15.000 ambtenaren moeten werken. Momenteel werken zo'n 120.000 ambtenaren voor dertien ministeries.

De Graaf: ''De tijd is rijp om goed te kijken naar onze organisatie,hoe we functioneren en hoe we de kwaliteit kunnen verbeteren. Hebben de huidige dertien departementen eeuwigheidswaarde?". Volgens de oud fractievoorzitter van D66 zien collega's een Kernkabinet wel zitten.

De Graaf hoopt het aantal ministeries nog deze kabinetsperiode te verminderen, maar realiseert zich dat een volgende kabinetsformatie een waarschijnlijker moment is: ''De politiek heeft tijdens kabinetsformaties bewezen knopen te kunnen doorhakken''.

Tennisser Paul Haarhuis stopt

Mach had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tennisser Paul Haarhuis heeft per direct zijn profcarrière beëindigd. Een blessure aan zijn schouder is de directe oorzaak, deze levert hem teveel last op.

"Het was bij elke opslag alsof mijn arm uit de kom zou vliegen," aldus de 37-jarige Haarhuis. De Eindhovenaar bereikte vrijdag op het toernooi in Wimbledon samen met de Rus Jevgeni Kafelnikov nog wel de achtste finales van het herendubbel, maar laat de rest van het toernooi schieten.

Haarhuis won in zijn loopbaan één titel in het enkelspel. Dat gebeurde in 1995 in Jakarta. In het dubbelspel was hij echter meer succesvol. Daar behaalde hij 54 titels, waaronder alle Grand Slams. De meeste daarvan waren met Jacco Eltingh.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.