SP wil analyse ISAF-troepen na aanslag

SP Tweede-Kamerlid Harry van Bommel wil een nieuwe risicoanalyse voor de Nederlandse ISAF-troepen. Aanleiding hiervoor is de eerste zelfmoordaanslag tegen een ISAF-bus bij Kabul, waarbij zeker zes Duitse militairen om het leven kwamen. Volgens Van Bommel is de risicoanalyse nodig omdat ''met de veiligheid van onze troepen uiterst zorgvuldig moet worden omgesprongen''.

Ook de militaire vakbond heeft gereageerd op de aanslag. De AFMP, de FNV-bond voor militairen, stelt dat de Nederlanders die deelnemen aan de ISAF-troepenmacht in Afghanistan daar zo snel mogelijk weg moeten. De AFMP zegt van het begin af aan te hebben gewaarschuwd voor de grote risico's van de vredesmissie. Volgens de bond hadden er in de bus net zo goed Nederlanders kunnen zitten. De aanslag vond plaats vlak bij het kamp waar de Nederlanders gelegerd zijn.

Minister Kamp van Defensie voelt er niets voor om de Nederlandse soldaten zo snel als mogelijk terug te halen uit Afghanistan. In augustus keren de troepen volgens plan terug, zei de VVD-bewindsman.