Abou Jahjah trok (te) weinig kiezers

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voor de lijst RESIST, de combi van de AEL met de extreem-linkse PVDA, zijn de verkiezingen op een teleurstelling uitgelopen. Bij de Senaatverkiezing, waarvoor de lijst Resist in heel Vlaanderen meedeed, werd een score gehaald van 0,4%. Lijsttrekker Dyab Abou Jahjah toonde zich daarover gisteren "lichtelijk ontgoocheld".

Voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers deed Resist alleen mee in de provincie Antwerpen, de thuishaven van de AEL. Ook daar bleef de nieuwe partij onder de kiesdrempel van 5% maar behaalde toch nog 2,3%.

Abou Jahjah toonde zich over dat resultaat wl tevreden. Als hij bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar ook zo'n resultaat zou halen, kan hij aanspraak maken op een raadszetel. Hij kreeg als lijsttrekker in Antwerpen 4433 voorkeursstemmen.

In Mechelen, de tweede stad in de provincie Antwerpen waar ook veel genaturaliseerde allochtonen wonen, kon Resist rekenen op 1,2%.

De uitslag sterkt Abou Jahjah wel in zijn overtuiging "om op het gekozen pad door te gaan, niet alleen in Antwerpen, maar ook daarbuiten". Bovendien, zo stelde Jahjah, is zijn achterban groeiende.

De AEL in Nederland zou op termijn ook aan de verkiezingen mee willen doen. Maar of dat gebeuren gaat hangt af van de achterban, aldus AEL-NL woordvoerster Naima Elmaslouhi: "Als die dat wil, zullen we dat doen."