Boonstra vrijgesproken van handel met voorkennis

De rechtbank heeft Cor Boonstra vrijgesproken van handel met voorkennis in aandelen Endemol. Hoewel de timing van de transactie opmerkelijk is, Boonstra zelf initiatief nam tot de koop (wat hij tot dan toe slechts drie keer deed) en dat hij bij de KBC-bank om discretie heeft gevraagd, vormt dit niet het wettelijke bewijs dat hij met voorkennis heeft gehandeld. De Officier van Justitie had een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en 240 uur dienstverlening geëist.

Boonstra werd verdacht van handel met voorkennis in aandelen Endemol. Hij kocht drie jaar geleden aandelen Endemol, net voordat het Spaanse bedrijf Telefónica de overname van Endemol bekendmaakte. Hij zou hiervan hebben geweten via zijn toenmalige vriendin Sylvia Tóth. Zij was toen commissaris bij Endemol.

De rechtbank heeft de Officier van Justitie gevolgd in zijn mening dat de timing opmerkelijk was, maar liet tevens weten dat de omvang van de transactie wel degelijk valt binnen het handelspatroon van Boonstra. Ook het feit dat de koop werd geregeld via de kleine Belgische KBC-bank is niet opmerkelijk. Bij beide banken had Boonstra aandelenportefeuilles die op dat moment bijna even groot waren.

Geldboete opgelegd in zaak Ahold-transacties

Het tweede deel van de uitspraak handelde over de handel in effecten Ahold op het moment dat Boonstra dat niet mocht. Hij was commissaris bij het bedrijf toen hij de aandelen en obligaties kocht. Hij heeft dit ook niet gemeld aan de toezichthouders. Op dit punt heeft de rechter een boete opgelegd van 135.000 euro of 360 dagen hechtenis.