Rookverbod in New York

Parelketting had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sinds zondag is in New York een zeer omstreden maatregel van kracht. In de hele stad geldt een zero-tolerance voor rokers in cafés en restaurants. Indien er toch gerookt wordt dan kan de eigenaar zich verwachten aan een boete van 400 dollar, ongeveer even veel in Euro's.

Niet alleen de rokers zijn niet opgezet met deze maatregel. Ook de gewone New Yorker vreest dat zijn stad hierdoor heel wat minder aantrekkelijk wordt voor toeristen. Horeca-uitbaters vrezen een fikse daling van hun omzet.

De New Yorkers snappen de bedoeling wel van Bloombergs strenge beleid, maar vinden het een beetje overdreven worden. "Eerst werd Times Square schoongeveegd. Je mocht niet meer dansen in het café of een biertje drinken in het park. En nu mag je zelfs niet meer roken als je uitgaat. Dit wordt een no-fun city", zoals een Newyorker het omschreef.

Bloomberg relativeert al die drukte. "Het is simpel : mensen willen gewoon niet dat de persoon naast hen rookt. Iedereen zal snel aan de maatregel gewend raken en een hoop levens zullen daardoor gered worden."

Het verbod treft alle plaatsen die niet door het vorige rookverbod waren getroffen. Dus vanaf nu ook niet meer roken in bars, kleine restaurants en bingohallen.