FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 31 maart 2003

Peter Jackson gaat King Kong verfilmen

Regisseur Peter Jackson gaat de klassieker King Kong verfilmen. Dit maakte de Nieuw-Zeelandse regisseur vandaag bekend. Jackson is wereldwijd bekend door The Lord of the Rings-trilogie.

Eind jaren zestig zag Jackson als negenjarige jongen de film King Kong. De film uit 1933 was voor hem de bevestiging om regisseur te worden. In 1976 werd de klassieker ook al verfilmd.

King Kong gaat over een reusachtige gorilla die New York op zijn kop zet. De film wordt, net zoals een groot deel van Lord of the Rings, in Nieuw-Zeeland opgenomen en zal rond 2005 in de bioscopen te zien zijn.

Personeel misselijk door schommelende toren

De luchtverkeersleiding in Stockholm wordt ziek van de schommelende toren waarin ze moeten werken. De 82-meter hoge toren schommelt een centimeter naar iedere kant wanneer het harder waait dan 53 kilometer per uur.

Volgens Pia Johansson, hoofd van de luchtverkeersleiding, zijn de 30 verkeersleiders regelmatig misselijk of duizelig. Deze verkeersleiders houden toezicht op de 850 vluchten die dagelijks op het grootste vliegveld van Zweden binnenvliegen.

De Zweedse luchtvaart autoriteiten hebben dit jaar een plan om de toren te stabiliseren niet doorgezet wegens de hoge kosten die daaraan verbonden waren. De toren, van ruim 35 miljoen euro, werd vorig jaar geopend. Johansson raadt misselijke verkeersleiders nu aan te "relaxen op vaste grond", totdat ze zich beter voelen.

Geheugenuitbreiding voor menselijke hersenen

Wetenschappers van de University of Southern California zijn er na tien jaar in geslaagd een geheugenchip te ontwerpen die mogelijk compatible is met onze hersenen. Ze gebruiken een halfgeleiderchip om de hippocampus, waar herinneringen in worden opgeslagen te vervangen.

De chip wordt eerst op ratten uitgetest, en daarna op apen. Als dit alles goed gaat, wordt het toegepast op mensen. Het werkt doordat de hersenen ook met elektrische signalen werken. De geleerden hebben uitgezocht welke hersendraden een input en een output signaal gaven, en hebben de geheugenchip daarop aangepast. Met een interface en een computerprogramma zou het zelfs mogelijk zijn gewoon complete studieboeken naar je hersenen te uploaden zodat je niet meer hoeft te leren.

Dimitri Kullmann, professor van Neurologie aan het Institute of Neurology twijfelt. Hij zegt dat de chip nog ver weg ligt om daadwerkelijk in menselijke hersenen gebruikt te kunnen worden. "Waarschijnlijk zullen ze tegen grote moeilijkheden aanlopen om de hippocampus uit de menselijke hersenen te verwijderen, en de bedrading van de hersenen met het IC te verbinden."

Marokko stuurt 2000 apen naar Irak

Steeds meer landen gaan de VS steunen. Volgens Powell is er reeds een coalitie met 47 landen. Landen als Micronesië, de Solomon eilanden, Costa Rica en andere kleine landen doen ook mee. Veel landen echter hebben niet eens een groot leger, geeft het Witte Huis toe, maar elk land doet zoveel ze kunnen.

United Press International rapporteert dat Marokko tweeduizend getrainde apen naar Irak zendt om ze te gebruiken om landmijnen op te sporen en dientengevolge te laten ontploffen.

Agent mogelijk tien jaar cel voor potje seks

In Washington Park staat een politieagent mogelijk een straf van tien jaar gevangenisstraf en een boete van $250,000 te wachten.

De 46-jarige agent, officier Clennard E. McCorkle, heeft in augustus 2000 de grondwet overtreden door de boetebon van een schone blonde rondborstige motorrijdster te verscheuren, in ruil voor een stevige pot seks.

Zijn advocaat stelde dat een bon verscheuren niet beschouwd mocht worden als een officiëel misdrijf. De rechter echter is het hier niet mee eens. Op 7 april komt de uiteindelijke uitspraak.

Fc Twente biedt spelers aan

Fc Twente zegde vandaag wat contracten op van spelers die te zwaar op haar begroting drukken. Het ligt in de bedoeling dat zij voor 30 juni elders onderdak vinden, anders worden ze werkloos.

De bewuste spelers zijn: Scott Booth, Sander Boschker, Kevin de Coen, Faouzi El Brazi, Jack de Gier, Ruud ter Heide, Kurt Van de Paar, Cees Paauwe, Jan Verlinden en Vincent Voshaar. FC Twente meldde wel, dat voor bepaalde spelers een ander contract tegen sterk gereduceerde voorwaarden nog een optie is. FC Twente sluit hiermee aan in de rij van clubs met een knellende begroting, die fors in de selectie snijden.

[update]Liberia kapt er mee

Liberia bestaat niet langer als voetballand. Het nationaal elftal van het land, dat het in het verleden door de inspanningen van George Weah niet onaardig deed, is volgens de Minister van Sport niet betaalbaar.

In het verleden betaalde Weah de shirtjes en reizen van het elftal grotendeels. Nu Weah zich niet meer in Liberia kan vertonen en zijn steun aan het elftal van het instabiele land heeft opgezegd, zal Liberia niet meer voetballen. Door de burgeroorlog zal er vijf jaar geen sprake zijn van internationaal voetbal, aldus de minister.

31-3-03 VI
Maar nog niet helemaal! President Charles Taylor hoorde de klaagzang van de selectie aan en besloot om wat geld vrij te maken voor de reis naar Ethiopie, alwaar Liberia afgelopen weekend door een goal van Mido met 1-0 van Egypte verloor in de strijd om kwalificatie voor de Africa Cup van 2004. De Minister van Sport heeft geen bezwaar gemaakt.

"Saddam Hoessein" wil zijn naam veranderen

Saddam Hoessein wil zijn naam laten veranderen. De Irakese Noor die nu in Nome, in de provincie Telemark in Noorwegen woont, heeft autoriteiten gevraagd zijn naam in Dastanse Rasol Hoessein te laten veranderen.

"Het is niet leuk om Saddam Hoessein genoemd te worden op het moment", zucht de 20-jarige jongen. "Toen mijn vader me twintig jaar geleden Saddam noemde, wisten we niet wat we nu weten over president Saddam Hoessein", vervolgt hij.

In het begin had Hoessein er niet veel last van dat hij Saddam heette, maar nu krijgt hij obscene telefoontjes van willekeurige mensen die zijn naam in het telefoonboek vinden. Ook krijgt hij altijd nare opmerkingen naar zijn hoofd wanneer hij zijn naam moet zeggen.

Saddams moeder woont nog steeds in Irak, en hij vreest voor haar veiligheid. "Ik droom over een vrij Irak, een land waar men vredig kan leven", vertelt hij aan de Noorse krant Aftenposten. "Ik wil graag geloven dat dit werkelijkheid kan worden, maar ben niet erg optimistisch."

"Quiz kuch"-zaak vertraagd door een kuch

AltMazter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De zaak van een leger majoor, die beschuldigd werd van vals spelen in de "Who Wants to Be a Millionaire" TV quiz is vertraagd. De reden van de vertraging? De juryleden hadden last van hoest en keelproblemen waardoor ze zich niet konden concentreren.

Majoor Charles Ingram wordt samen met zijn vrouw Diana en leraar Tecwen Whittock van samenzwering beschuldigd, waardoor ze de miljoen pond konden winnen. De aanklagers zeggen dat de drie een plan maakten waarbij Charles Ingram, de kandidaat dus, alle keuzes luid zou oplezen. Tecwen Whittock zou Charles door de 15 vragen hebben gegidst door middel van strategisch geplaatste kuchjes. Deze zijn later opgemerkt op een tape.

Tot op heden ontkent Charles echter dat hij Tecwen kent. Volgens hem is het gekuch van Tecwen geheel toevallig.

Deze maand opnieuw record zonuren

Nadat februari een record droogte en het grootst aantal zonuren noteerde sinds 1901, het jaar dat er is begonnen te meten, moet ook de maand maart er dit jaar aan geloven. Dit meldt het KNMI.

Normaal schijnt de zon in maart 114 uren; deze maand scheen de zon tot nu toe maar liefst 210 uren in de zuidelijke provincies, en in het noorden ongeveer 170 uren. Met gemiddeld 195 zonuren tot nu toe, wat in de loop van de dag nog meer wordt, staat ook de maand maart met ruime hoeveelheid boven alle voorgaande jaren op nummer 1.

Volgens het weerinstituut viel er in maart ook uitzonderlijk weinig neerslag. Er werd slechts 23 milimeter gemeten terwijl dat normaal 65 is. Alleen de eerste twaalf dagen van de maand verliepen wisselvallig met geregeld neerslag. De rest van de maand maakten hogedrukgebieden de dienst uit en was het rustig, droog en zonnig weer.

NBC ontslaat Peter Arnett op staande voet

Dunk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Peter Arnett, de man die de oorlog in Irak voor NBC versloeg, is vandaag op staande voet ontslagen. De reden hiervoor is dat Arnett zondag op de Irakeese televisie verscheen, waar hij vertelde dat het eerste Amerikaanse aanvalsplan gefaald zou hebben en dat er nu een nieuw plan gemaakt zou worden. Dit liet de NBC vandaag in een persbericht weten.

Arnett kreeg tijdens de eerste golfoorlog wereldfaam omdat hij als enige journalist in Bagdad mocht blijven. Inmiddels heeft hij zijn verontschuldigingen aangeboden aan het Amerikaanse publiek. Hij zei zelf dat hij een verkeerde inschatting gemaakt had.

Meer concerten afgelast vanwege SARS

-Mk- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Rotterdams Dagblad meldt dat ook rockgitarist Carlos Santana en popzanger Moby besloten hebben om hun concert in Hongkong af te gelasten. Dit vanwege de longziekte SARS.

Santana zou 11 april in Hongkong optreden, maar in plaats daarvan gaat hij nu naar de Japanse stad Osaka. Moby treedt helemaal niet op in Japan. Ook zijn concert in Singapore gaat niet door.

Volkert vd G. was toerekeningsvatbaar

Roel_Jewel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volkert van der Graaf was volledig toerekeningsvatbaar toen hij de moord op Pim Fortuyn pleegde. Dat blijkt uit het rapport dat het Pieter Baan Centrum (PBC) over de man die heeft bekend de moord op Fortuyn 6 mei te hebben gepleegd.

Officier van justitie J. Plooy wilde maandagochtend van Van der G. weten of hij spijt had van zijn daad. Hierop kon de verdachte geen eenduidig antwoord geven. "Het doden van iemand vind ik normaliter moreel verwerpelijk. Toen, op 6 mei, vond ik het geoorloofd. Nu worstel ik met die vraag."

Van der G. vertelde dat het hem niet om de persoon van Fortuyn te doen was, maar om het gevaar. Hij voegde daaraan toe dat je je "ernstig kan afvragen" of er iets veranderd is na 6 mei.

Verder meldde het 3FM Nieuws vanmiddag dat Volkert als hoogbegaafd wordt beschouwd, dat hij 80 uur per week werkte en - misschien nog wel het belangrijkste - hij geen spijt heeft betuigd aan de nabestaanden. Hij beging de moord, omdat Fortuyn geen vriend(in) en geen ouders meer had. Zo zou "niemand verdriet hebben".

In een eerste reactie zei Van der G. geen moeite met de uitkomsten van het rapport te hebben. Hij ziet zichzelf als volledig toerekeningsvatbaar. Ook liet hij nog een keer weten dat hij met de wetenschap van nu, de moord niet meer zou hebben gepleegd.

Jamai gehuldigd in Schoonhoven

Jamai, de winnaar van Idols, is maandag in zijn woonplaats Schoonhoven gehuldigd vanwege zijn succes in de populaire show. Ruim 2000 fans woonden de plechtigheid bij. De 16-jarige Jamai werd officieel ontvangen op het stadhuis en werd op het bordes toegesproken door de burgemeester van Schoonhoven.

Daarna werd Jamai, wiens eerste single 'Step right up' momenteel bovenaan de hitparades prijkt, gehuldigd. Hij ontving een zilveren brillenkoker en twee zilveren pennen van de burgemeester. Daarnaast werd het plein voor zijn school, het Schoonhovense College, omgedoopt tot Jamaiplein. Als klap op de vuurpijl trad Jamai nog op op twee locaties van zijn school.

Websites tellen burgerslachtoffers Irak

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Zwitserse regering gaat een website openen waarop het aantal burgerslachtoffers van de oorlog in Irak wordt aangegeven. Minister Micheline Calmy-Rey van Buitenlandse Zaken is met het idee gekomen.

Zo'n site is volgens de bewindsvrouw, die zich heeft ontpopt als een criticus van de Amerikaans-Britse militaire acties, erg belangrijk. "Het geeft een overzicht van de burgerslachtoffers. Pas als we een dergelijke lijst zien, realiseren we ons hoe verschrikkelijk het is", zegt ze in een vraaggesprek met de krant Sonntagsblick.


Het verdrag van Genève is de grondslag voor de site. Calmy-Rey zegt: "Hierin worden de principes van oorlog voeren geregeld. Een van die principes is dat er in een militair conflict een onderscheid bestaat tussen militairen en de burgerbevolking. De burgers moeten worden beschermd." De website van de Zwitserse overheid is nog niet online, maar een andere site over de burgerslachtoffers van de oorlog is wel online. Iraqbodycount.net gebruikt informatie van tientallen online-nieuwsbronnen. Daarmee hopen de initiatiefnemers tot een zo accuraat mogelijk aantal slachtoffers te komen. Op zondagmiddag meldde Iraqbodycount.net tussen de 361 en 469 dode burgers.

De site is een privé-initiatief van 16 mensen uit verschillende landen. De groep bestaat uit onder meer psychologen, muzikanten en advocaten.

Hond mogelijk gediskwalificeerd vanwege 'facelift'

Dunk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

En weer hebben we belangrijk nieuws te melden. Danny, een Pekinees die eerder deze maand 20.000 kandidaten versloeg tijdens de beroemde Crufts hondenshow, wordt ervan verdacht vals spel gespeeld te hebben. Het hondje heeft mogelijk een 'facelift' gehad. Daarmee zou hij zijn pas verworven titel kwijtraken.

"Wanneer er een winnaar is die achteraf een schoonheidsoperatie blijkt te hebben ondergaan zal die onherroepelijk gediskwalificeerd worden", aldus 'The Kennel Club', de organisator van de show.

De eigenaren van het 3-jarige hondje wijzen de beschuldigingen echter van de hand en denken dat jaloerse mensen de valse beschuldigingen de wereld in hebben gebracht.

"Het is een en al jaloezie," aldus het baasje. "Men kan gewoon gewoonweg niet accepteren dat het een lief en mooi hondje is".

Moordenaar Fortuyn worstelt met spijtgevoelens

"Het doden van iemand vind ik normaliter moreel verwerpelijk. Toen, op 6 mei, vond ik het geoorloofd. Nu worstel ik met die vraag." Het zijn de woorden van Volkert van der Graaf, zijn antwoord op de vraag of hij spijt heeft van de moord op Pim Fortuyn.

Volgens Van der Graaf had hij niets tegen Fortuyn, maar beging hij de moord vanwege het gevaar dat er in zijn ogen van de politicus uitging. Ondanks de moord denkt hij niet dat er iets is veranderd. "De rancuneuze sfeer is doorgegaan," aldus de Harderwijker.

Op de tweede dag van de rechtzaak tegen Van der Graaf bleek dat Ruud de Wild, die bij de moord aanwezig was, ternauwerdood aan de dood is ontsnapt. Een kogel is door de tas gegaan waarmee de BNN-dj zich probeerde af te schermen.

Van der Graaf had niet aan de mogelijkheid gedacht dat hij ook andere mensen zou kunnen raken, zo antwoordde hij op vragen van de officier van Justitie. "Het is niet gebeurd. Ik had de overtuiging dat ik niemand anders zou raken," aldus de verdachte.

De verklaring van Van der Graaf dat hij niet eerder dan 6 mei op het Mediapark is geweest werd vandaag door de officier in twijfel getrokken. In de auto van de verdachte zijn namelijk sporen van pollen aangetroffen die waarschijnlijk van het Mediapark komen. De Harderwijker heeft geen verklaring voor die pollen, en na de schietpartij is hij ook niet meer in de auto geweest.

Sturing grijpt z'n kans bij Vitesse

Edward Sturing is de nieuwe coach van Vitesse, hij tekende een contract tot medio 2005. Aan hem allereerst de taak de club voor degradatie te behoeden.

Sturing, ex-Hoofd Opleidingen, was al eerder twee keer ad-interim trainer van de club. Er waren geruchten in Arnhem dat Edward Sturing dit keer niet bereid zou zijn om onder het huidig bestuur te coachen, maar die zijn niet de waarheid gebleken. Sturing zal allereerst trachten Vitesse in de Holland Casino Eredivisie te houden. Aanstaande weekend is zijn eerste vuurproef, dan zal thuis van FC Groningen gewonnen dienen te worden.

Winnaars AND Prijsvraag

In de afgelopen week kon je op Fok! handige software winnen van AND. Het goede antwoord op de vraag welke versies van AND Route 2003 er verkrijgbaar zijn in Nederland is:
AND Route 2003 Europa, AND Route 2003 Benelux Deluxe, AND Route 2003 Nederland


Uit de bijna 600 goede inzendingen zijn de winnaars van een exemplaar van AND Route 2003 Europa geworden:
pommetje
Konijn
beerling
WheeleE
VTec555


De winnaars die een exemplaar van AND Declaratie ontvangen zijn:
Peewee
fleur78
Goldfish


Gefeliciteerd! De software wordt zo spoedig mogelijk aan jullie verzonden.

Deze week maak je weer kans op leuke software, namelijk een exemplaar van de game DTM Race Driver.

Familie van Arjan van Erkel teruggeroepen

-peet- schreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

De vader en broer van de ontvoerde Arjan van Erkel zijn door het ministerie van Buitenlandse Zaken voor spoedoverleg teruggeroepen van hun reis naar Dagestan, waar Arjan, een coördinator voor Artsen zonder grenzen, op 12 augustus vorig jaar werd ontvoerd.

Op het moment dat ze werden teruggeroepen, bevonden ze zich in Moskou. Er is niet bekendgemaakt waarover het spoedoverleg gaat.

1 April: Post versturen wordt niet duurder

iMAGE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De prijs voor het versturen van een brief gaat niet omhoog. Verschillende media berichtten het afgelopen weekend dat een brief versturen 1 cent duurder zou worden. Maar TPG Post laat vandaag weten dat het om een 1 april grap van een derde zou gaan.

Ook Fok! kreeg via de newssubmit het bericht over de verhoging binnen, maar we hebben het niet geplaatst. In het bericht stond dat er op dinsdag (1 april dus) een speciale postzegel van 1 cent zou uitkomen die bij de normale postzegels van 39 cent kon worden geplakt.

Het ANP berichtte afgelopen zaterdag over de tariefsverhoging. Diverse media namen het bericht over, onder andere Teletekst.

Grondgevechten steeds dichterbij Bagdad

Amerikaanse troepen hebben gisteren tussen de Eufraat en de Tigris in het gebied van voormalig Babylonië, waar vroeger de Chaldeëen woonden, het hevigste landgevecht gevoerd op weg naar Saddam's hoofdstad.

Bij het front 110 kilometer ten zuiden van Bagdad zijn veel Irakezen en tenminste één Amerikaan gedood tijdens een hevig gevecht nabij Hilla. Er waren ook gevechten rondom een brug over de Eufraat bij Hindiya, 80 kilometer van de hoofdstad.

Sommige VS units proberen met skirmish-taktieken Iraakse verdedigers te verwarren. Ze laten ook Irakezen in verwarring waar de meeste VS-troepen de rivier in het westen gaan oversteken.

De VS gebruikt tanks, helikopters en artillerie tegen de Irakese defensie. Tevens zijn Bristse Tornado jets en U.S.Navy F-14 Tomcats om lasergestuurde bommen te droppen ingezet, aldus VS-officieren. De Irakezen vechten terug met tanks, mortieren en raketaangedreven granaten.

Het is niet duidelijk hoeveel troepen er betrokken zijn bij de gevechten tussen de geallieerden en de Irakezen, die om 05:00 vanmorgen zijn begonnen. Er zijn tevens units van de 101st Airborne Division betrokken in de aanvallen.

Een correspondent van Reuters die met een VS-troep meeloopt, zegt dat er progressie zit in de tocht van de grondtroepen naar de hoofdstad, over de weg aan de oostzijde van de rivier de Eufraat, 20 kilometer ten zuiden van de aloude stad Babel.

53 bewoners op straat bij brand studentenflat

Een studentenflat aan de Laan van de Vrijheid in de stad Groningen, is vannacht door brand zwaar beschadigd. Vijf auto's die bij de flat stonden zijn geheel uitgebrand, net als een aantal kamers van de flat. Ook andere kamers liepen flinke rook en roetschade op. 53 bewoners hebben het pand verlaten.

Het automatisch brandalarm waarschuwde de meldkamer iets na elven. De brandweer van Groningen rukte daarop in de eerste instantie uit met één blusvoertuig. Tijdens de rit kwam nadere informatie binnen, waarop de meldkamer opschaalde naar 'middelbrand'. Met deze status worden er twee blusvoertuigen ingezet.

De bevelvoerder van de tankautospuit die als eerste arriveerde, besloot direct op te schalen naar 'grote brand'. Wegens de enorme rookontwikkeling kregen de bewoners van een naastgelegen studentenflat het advies ramen en deuren te sluiten.

Om 0:22 uur kon het sein 'brand meester' worden gegeven. De oorzaak van de brand wordt onderzocht door de technische recherche van de Regiopolitie.

Voetbal: Van Bronckhorst haakt af bij Oranje

Zondagavond is Giovanni van Bronckhorst geblesseerd afgehaakt bij de selectie van het Nederlands elftal. Hij zal de wedstrijd van aanstaande woensdag tegen Moldavië in de EK-kwalificatiecyclus aan zich voorbij laten gaan.

Afgelopen zaterdag raakte de linksback in de wedstrijd tegen Tsjechië nog voor rust geblesseerd aan zijn enkel.
Nu is gebleken dat Van Bronckhorst niet op tijd hersteld zal zijn. Bondscoach Advocaat zal geen vervanger oproepen.

Meer voetbalnieuws lees je op de FOK! Voetbalmanager!

Amerikanen in gevecht met elitetroepen

IrakDe Amerikaanse strijdkrachten in Irak zijn vandaag in gevecht geraakt met de Republikeinse Garde, de elitetroepen van Saddam Hussein.

Eenheden van de 3e Amerikaanse infanteriedivisie zijn naar eigen zeggen aan hun 'eerste serieuze gevecht' begonnen met de Garde. De confrontatie begon in de nachtelijke uren ten oosten van de stad Karbala, ten noorden van Najaf. Volgens de eerste berichten zijn aan Irakese kant tweehonderd man dood, gewond of krijgsgevangen gemaakt.

Vrijdag deden de Amerikanen ook al aanvallen op de Garde. Apache-helikopters vielen de Medinadivisie van de Republikeinse Garde aan.

Na een korte onderbreking in de bombardementen is de Iraakse hoofdstad Bagdad maandag kort na zonsopgang getroffen door een nieuwe golf bombardementen. Een zware explosie klonk in het centrum van de stad. Het is nog onduidelijk wat precies het doelwit was.

'Operation Playmate' is terug

Net als tijdens de eerste Golfoorlog, toen het mannenblad Playboy met behulp van Playmates het moreel van de Amerikaanse militairen probeerde op te vijzelen, is het tijdens deze oorlog weer een actie begonnen. Playboy kondigde aan met een e-mailactie deze traditie voort te zetten.

Tijdens de eerste Golfoorlog prees toenmalig generaal Norman Schwarzkopf de poging als een belangrijke hart onder de riem. De deelnemende playmates waren volgens hem 'ware patriotten'.

Nu de tweede Golfoorlog begonnen is krijgt militair personeel (of hun familieleden) de kans om per mail (operation_playmate@playboy.com) in contact te komen met Operation Playmate.

Iedere militair, of een familielid daarvan, zal gratis antwoord terug krijgen met een persoonlijke boodschap en een gesigneerde foto van een naaktmodel in de mail.

De dienst is alleen toegankelijk voor militairen of hun naasten. Elk mailtje moet daarom vergezeld worden van het militaire identificatienummer.

Irakezen verkopen voedselpakketten

-Mk- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de buurt van Basra hebben Britse militairen een aantal Irakezen opgepakt die de net uitgedeelde voedselpakketten verder verkochten aan landgenoten. Vooral blikjes tonijn en ananassap waren in trek omdat ze in Irak onbetaalbaar zijn.

De voorraden die nu uitgereikt worden zijn voldoende voor een paar weken. De waarde voor de Irakezen is ongeveer drie maandlonen. Om de verkoop tegen te gaan wordt de inhoud van de voedselpakketten nu gewijzigd zodat er meer levensmiddelen inzitten en de marktwaarde vermindert.

Arrestaties op vliegbasis Volkel

Theo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij vliegbasis Volkel zijn zondagmiddag 58 mensen gearresteerd. Zij hielden zich niet aan de noodverordening dat alleen op de verharde paden en op het parkeerterrein gelopen mag worden. Onder de arrestanten zijn zo'n vijf journalisten.

Zo'n 150 activisten deden zondagmiddag mee aan een zogenoemde burgerinspectie naar verboden wapens op de basis. Voor de poort hielden zij een vredeswake. Ze probeerden gaten in de hekken te knippen en wilden de basis op. Op dat moment grepen de autoriteiten in. Er zijn volgens de politie geen activisten op de basis zelf gearresteerd.

De arrestaties werden verricht door mensen van de mobiele eenheid, politie, marechaussee en de beveiliging van de vliegbasis. De aangehouden mensen zijn meegenomen naar een kantoor op de basis, waar ze werden voorgeleid aan een hulpofficier van justitie. Na verhoor werden 54 mensen vrijgelaten. Sommigen kregen een schikking, anderen een dagvaarding. Vier arrestanten werden vastgehouden.

Rookverbod in New York

Parelketting had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sinds zondag is in New York een zeer omstreden maatregel van kracht. In de hele stad geldt een zero-tolerance voor rokers in cafés en restaurants. Indien er toch gerookt wordt dan kan de eigenaar zich verwachten aan een boete van 400 dollar, ongeveer even veel in Euro's.

Niet alleen de rokers zijn niet opgezet met deze maatregel. Ook de gewone New Yorker vreest dat zijn stad hierdoor heel wat minder aantrekkelijk wordt voor toeristen. Horeca-uitbaters vrezen een fikse daling van hun omzet.

De New Yorkers snappen de bedoeling wel van Bloombergs strenge beleid, maar vinden het een beetje overdreven worden. "Eerst werd Times Square schoongeveegd. Je mocht niet meer dansen in het café of een biertje drinken in het park. En nu mag je zelfs niet meer roken als je uitgaat. Dit wordt een no-fun city", zoals een Newyorker het omschreef.

Bloomberg relativeert al die drukte. "Het is simpel : mensen willen gewoon niet dat de persoon naast hen rookt. Iedereen zal snel aan de maatregel gewend raken en een hoop levens zullen daardoor gered worden."

Het verbod treft alle plaatsen die niet door het vorige rookverbod waren getroffen. Dus vanaf nu ook niet meer roken in bars, kleine restaurants en bingohallen.

Taiwan wil grenzen met China sluiten

Hilgy had ons via de newssubmit het volgende te melden en vertaalde het voor ons:

Taiwan overweegt om de toch al beperkte relatie met China tijdelijk op te heffen vanwege een nieuwe vorm van longontsteking die in China is uitgebroken. Volgens premier Yu Shyi-kun wordt mogelijk maandag a.s. al besloten om de grenzen met China te sluiten.

De taiwanese president Chen Shui-bian beschuldigt China, de waarschijnlijke bron van de ziekte, ervan onvoldoende actie te ondernemen tegen SARS, en zodoende de verspreiding ervan te versnellen.

In Taiwan zijn nog geen sterfgevallen door SARS bekend maar er zijn inmiddels al 500 mensen in quarantaine geplaatst.

Ook in Hongkong lijkt het virus zich steeds verder te verspreiden. Alleen zaterdag al werden er 60 nieuwe gevallen geconstateerd, wat betekent dat in Hongkong reeds 1000 mensen besmet zijn. Komende week zullen daarom alle scholen in Hongkong gesloten blijven, en worden mensen geadviseerd buitenshuis een masker te dragen.

Wereldwijd zijn er inmiddels 1500 geregistreerde SARS gevallen bekend. 54 personen zijn inmiddels overleden.

Raket raakt VN-compound Kabul

lllama had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een raket sloeg zondag in op het hoofdkwartier van de Internationale Vredesmacht in de Afgaanse hoofdstad Kabul. Een woordvoerder van de Afgaanse politie, Haroon Safi zei dat er geen gewonden gevallen zijn. Het hoofdkwartier ligt recht tegenover de zwaarbewaakte ambassade van de Verenigde Staten.

Een tweede raket trof het Pul-e-Charkhi gebied aan de oostelijke kant van Kabul.

Een ongeveer 5000 leden tellende veiligheidsmacht patrouilleert in het gebied maar de frequente aanvallen van de laatste maanden worden vooral op rekening geschreven van de Taliban en Al Qaida.

Kunstwerk plet auto

In de nacht van vrijdag op zaterdag is op het Koningsplein in Arnhem een auto onder een 2.500 kilo wegend kunstwerk geplet. Het kunstwerk is van de gevel van een gebouw afkomstig. Er raakte niemand gewond bij het voorval.

Rond één uur 's nachts kwam de pilaar, onderdeel van een kunstwerk, plots los van de gevel en viel bovenop de auto. Twee andere pilaren zijn door de brandweer met behulp van twee kranen uit voorzorg afgezaagd en weggehaald. De dienst Bouw- en Woningtoezicht stelt een onderzoek in.

Arrestatie 'tijdreiziger' na handel met voorkennis

Razwer, mausav, 22339, NicoV en pSycho-Y2K hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In New York heeft de Security and Exchange Commission (SEC) de 44-jarige Andrew Carlssin opgepakt. Carlssin had in twee weken tijd zijn aandelenportfolio uitgebreid van 800 dollar naar 350 miljoen dollar.

Toen de SEC de man arresteerde, claimde hij dat hij een tijdreiziger uit het jaar 2256 was en dat hij naar onze tijd is gekomen om wat extra geld te verdienen in de aandelenhandel.

De man weigert te zeggen waar zijn 'tijdmachine' staat, omdat hij wil voorkomen dat de technologie in verkeerde handen valt. Wel heeft hij aangeboden om de kuur voor Aids en de locatie van Osama Bin Laden te onthullen, in ruil voor zijn vrijheid.

De SEC-medewerkers geloven het verhaal van Carlssin niet. "Hij is gewoon psychisch gestoord of een slechte leugenaar," aldus een SEC-medewerker. Probleem voor de SEC-medewerkers is dat zij niet kunnen aantonen dat het verhaal van Carlssin niet klopt. Zij kunnen nergens documenten van voor december 2002 vinden over het bestaan van een Andrew Carlssin.

Er ging bij de SEC een belletje rinkelen toen Carlssin inzette op 126 zogenaamde High-Risk trades en bij alle 126 als de winnaar uit de bus kwam. Carlssin zit momenteel vast in een cel op Rikers Island, totdat hij zijn informanten prijsgeeft. Het enige dat Carlssin wil is teruggaan naar zijn eigen tijd met zijn 'tijdmachine'.

Ontslag Chinese functionaris vanwege luxe graf

Pieter en SPETSSNAZZ hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Feng Wenchao, een Chinese functionaris, is uit de communistische partij gezet. Volgens staatspersbureau Xinhua hangt hem ook nog eens vervolging boven het hoofd.

De reden is dat de man, voormalig onderdirecteur van een staatstabaksbedrijf in de Zuid-Chinese stad Chongqing, voor zichzelf een zeer luxe graf had laten aanleggen, inclusief een ventilatiesysteem dat meer dan 12.000 euro kostte.

De privé-begraafplaats, met een oppervlakte van 660 vierkante meter, bevatte naast een tombe ook een weg, een ondergrondse pijpleiding en een zuil met een volgens de autoriteiten 'onredelijke tekst'. De man had er zeven jaar tijd en een aanzienlijke som geld ingestoken.
Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
©FOK.nl e.a.