Fortuyn wilde nog meer politici aanklagen

Ook oud-premier Kok, voormalig PvdA-leider Melkert en oud-fractievoorzitter Rosenmöller van GroenLinks zouden door Pim Fortuyn worden vervolgd wegens het aanzetten tot haat. Dit schrijven de advocaten Hammerstein en Spong in hun nieuwe boek 'Vervolg ze tot in de hel'.

Het boek, dat dinsdag zal verschijnen, heeft als ondertitel 'de haat-zaai aangifte van Fortuyn'. Het advocaten-duo beschrijft in het boek de aanklacht van Fortuyn tegen politici en journalisten voor het aanzetten tot haat tegen de LPF-leider. Hammerstein en Spong raadden Fortuyn destijds af de drie eerder genoemde politici aan te klagen, omdat zij een sterkere zaak hadden door zich te concentreren op degene die nazi-vergelijkingen hadden gemaakt.

Daarom werden alleen de politici Thom De Graaf (oud-fractievoorzitter D66, die onder meer Anne Frank erbij haalde), Bas Eenhoorn (VVD-partijvoorzitter die een link legde tussen de campagnes van Fortuyn en Mussolini) en PvdA'er Rob Oudkerk (hij zou Fortuyn hebben vergeleken met Mussert) aangeklaagd wegens het aanzetten van haat op grond van artikel 137 van het Wetboek van Strafrecht.

Verder werden de columnist en tv-maker Marcel van Dam (Vara en de Volkskrant), journalist Matty Verkamman (Trouw, hij omschreef Fortuyn als een man met de intelligentie van Hitler en de charme van Heinrich Himmler), journalist Peter Storm (De Socialist, hij noemde Fortuyn een fascistisch kopstuk), de hele redactie van NRC Handelsblad (stelde in een hoofdredactioneel commentaar dat Fortuyn als minister-president de dodenherdenking op 4 mei nooit kon bijwonen) en een aantal personen dat verantwoordelijk is voor websites aangeklaagd.

Tot een rechtszaak kwam het echter niet, want het Openbaar Ministerie zag geen aanleiding om tot vervolging over te gaan. Hammerstein en Spong zijn door deze beslissing in hoger beroep gegaan. In het voorjaar zal het gerechtshof hier opnieuw een beslissing over nemen.