Politie NY gebruikte buitensporig geweld

victorv8 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Politie agenten hebben afgelopen zaterdag pepperspray gespoten in de ogen van ingesloten anti-oorlogs protestanten en ze hebben schoppende paarden groepen mensen in gedwongen, zo blijkt uit video opnames die zijn uitgezonden door een van de demonstranten afgelopen dinsdag.

"Dat vind je lekker, he? Of niet?", schreeuwde een van de agenten terwijl hij pepperspray in de ogen spoot van demonstranten die waren ingesloten tussen een mensen-massa aan de ene zijde en metalen barricades aan de andere zijde. De slachtoffers riepen "Ik kan niet ademen!" en "mijn ogen!"

De schokkende video van vijf minuten werd getoond in het kantoor van "United for Peace", een van de organiserende organisaties, en had als achtergrond muziek "New York, New York" van Frank Sinatra. Het was het laatste middel dat de organisatoren inzetten in hun conflict met de politie over wat er eigenlijk was gebeurd tijdens de grote demonstratie.

De politie verdedigde haar akties bij monde van woordvoerder Michael O'Looney, die in een verklaring de dag "een succes" noemde, gezien het aantal deelnemende demonstranten, en zei dat "geweld door de politie was gebruikt als laatste uitweg."

De video die reporters te zien kregen, leek een aantal scenes te bevatten die waren samengevoegd. O'Looney verklaarde dat de videotape door de activisten was "samengevoegd en was voorzien van special effects".

De politie van New York zegt dat ongeveer 100.000 demonstranten op kwamen dagen, de organisatoren spreken van een half miljoen deelnemers. De politie zegt dat 274 mensen zijn gearresteerd, de meeste voor openbare ordeverstoring. De organisatoren zeggen dat 348 mensen zijn opgepakt.

De activisten zeggen dat verschillenden deelnemers moesten worden opgenomen in het ziekenhuis; de politie zegt dat alle verwondingen slechts licht waren. Diegene die waren gearresteerd zeggen, via hun advocaten, dat ze 10 tot 12 uur in onverwarmde bussen werden vast gehouden, terwijl hen voedsel, water, toilet en een advocaat werden ontzegd. De politie spreekt dit allemaal tegen.