Na 75 jaar is Joegoslavië niet meer

Farzin herschreef voor ons het volgende bericht:

Het parlement van Joegoslavië heeft dinsdag ingestemd met een nieuwe grondwet, waarmee na 75 jaar de federatie Joegoslavië wordt opgeheven. De nieuwe federatie gaat Servië-Montenegro heten. Een tijdje geleden stemden de parlementen van Servië en Montenegro al voor de nieuwe grondwet.

In het parlement stemde een ruime meerderheid voor de grondwetswijziging: 84 leden stemden voor, en 31 tegen. De EU heeft bemiddeld bij de onderhandelingen. Een nieuwe federatie was een voorwaarde voor verdere toenadering tot de EU.

Met de invoering van de grondwet lijkt Montenegro voorlopig niet onafhankelijk te worden. Al drie jaar lang poogt het land uit Joegoslavië te stappen. In maart vorig jaar kwamen beide partijen (onder druk van de EU) tot een oplossing. Het heeft bijna een jaar geduurd tot het Joegoslavische parlement het definitieve groene licht heeft gegeven.

De regering en het parlement van de nieuwe federatie zullen zetelen in Belgrado. Het parlement zal 126 zetels tellen en wordt binnen vijftien dagen gekozen. Na de beëdiging van de parlementsleden zullen de nieuwe ministers en de president worden gekozen.