OM A'dam gaat aangiften Hirshi Ali behandelen

Alle aangiften die binnenkomen tegen aankomend Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali zullen door het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam verzameld en onderzocht worden, zo heeft een woordvoerder van het OM laten weten. Er is inmiddels op meerdere plekken in Nederland aangifte tegen de VVD-politica gedaan.

Eerder vandaag liet het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) weten een strafrechterlijk onderzoek tegen Hirsi Ali niet te zien zitten. Alhoewel men wel vindt dat de politica niet bijdraagt aan een klimaat waarin verschillende partijen "nader tot elkaar komen".

Moslimorganisaties drongen gisteren bij het Openbaar Ministerie aan op onderzoek naar mogelijke vervolging. Ook wilden ze dat de VVD Hirsi Ali, die 30.000 voorkeurstemmen kreeg, zou bewegen af te zien van haar Kamerzetel.

VVD

VVD-leider Gerrit Zalm heeft inmiddels laten weten dat Hirshi Ali gewoon in de Tweede Kamer zal plaatsnemen. Volgens hem heeft de VVD zelf géén opvatting over Mohammed, Jezus of welke godheid of profeet dan ook. ''Als politieke beweging vinden we geloof een persoonlijke zaak en geen basis voor politiek handelen'', aldus Zalm.

VVD-fractiesecretaris Jan Rijpstra noemt de uitspraken van Hirshi Ali in Trouw ''emotionele uitspraken, onderdeel van de zeer persoonlijke verwerking van gebeurtenissen uit haar verleden. Het is natuurlijk geen VVD-lijn. Ik denk dat het goed is als wij hier intern eens over spreken. Ik ben acht jaar woordvoerder geweest op de terreinen asiel en integratie en vind dat je met respect met elkaar moet omgaan. Soms kan het nodig zijn mensen tegen zichzelf in bescherming te nemen. Als emoties een te grote rol blijven spelen, beïnvloedt dat de objectiviteit.''

Ronduit slecht zijn de uitlatingen van Hirshi Ali gevallen bij het Turkse VVD-Kamerlid Fadime Örgü: ,,Ik distantieer me van de uitspraken omdat ik ze kwetsend vind.''

Trouw

Dagblad Trouw komt vandaag met een aanvullend artikel op het interview met Hirsi Ali. Onder de kop ''De Profeet/Mohammed een complexe man, maar gewelddadig?'' wordt meer uitleg gegeven over de historische figuur Mohammed. Daarin wordt gesteld dat voor islamieten hij de rasoel Allah is, de gezondene van God, het menselijk archetype van volmaakte ontvankelijkheid voor het Hogere. Voor veel niet-moslims daarentegen was Mohammed eeuwenlang een gewetenloze, op macht beluste, geile charlatan.

-
Aanvullend artikel uit dagblad Trouw.