Neuroot kan beter alleen blijven

Een neurotisch iemand is beter alleen af, een introvert of onzeker persoon ook trouwens. Dat zegt promovendus Dick Barelds na een 3 jaar durend onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen onder bijna 1.000 stellen.

Neurotische, introverte of onzekere mensen kunnen beter vrijgezel blijven, want met deze eigenschappen ben je nagenoeg verzekerd van een slechte relatie. De genoemde eigenschappen veroorzaken namelijk veel problemen in een relatie en komen pas aan de oppervlakte als de verliefdheid voorbij is.

De meest opvallende conclusie uit Barelds onderzoek is dat wanneer één van beide partners neurotisch of introvert is of beschikt over een lage zelfwaardering, dit bijna altijd tot een slechte relatie leidt. Het maakt voor het hebben van een goede relatie niet uit of de partners qua persoonlijkheid op elkaar lijken. Wat je welziet, is dat partners die allebei heel vriendelijk zijn of allebei een hoge zelfwaardering hebben, een extra goede relatie hebben. Andersom zijn relaties van twee introverte partners vaak extra slecht

Barelds constateert dat mensen wel vaak partners hebben die op elkaar lijken wat betreft intelligentie, attitudes en uiterlijk. Ook blijken mensen vaak een partner te kiezen die ongeveer even aantrekkelijk is.

Barelds heeft de smaak van relatieonderzoeken inmiddels te pakken. In een vervolgonderzoek wil hij bekijken hoe deze eigenschappen de relatie precies beïnvloeden via stress. Oók gaat hij bekijken hoe homoseksuele stellen een partner kiezen en de kwaliteit van deze relaties onderzoeken.