Levenslange eis tegen ex-Hells Angel

Tegen ex-Hells Angel Louis H. uit Amsterdam is gisteren levenslange gevangenisstraf geŽist wegens de moord op stewardess Corina Bolhaar (33), haar dochtertje Donna (9) en haar zoontje Sharon (6) in maart 1984. In het najaar van 1985 zou hij bovendien de 23-jarige Ierse Joanna Wilson hebben vermoord. Delen van haar uiteen gesneden lichaam werden toen uit het IJ opgevist.

In 1984 heeft H. al enkele weken als verdachte vastgezeten. Bij gebrek aan bewijs moest hij toen worden vrijgelaten. Even voordat de Bolhaar-moorden, na achttien jaar, verjaard zouden zijn, wist tv-misdaadverslaggever Peter R. de Vries een ernstig mishandelde en verkrachte ex-vriendin van Louis H. op te sporen. Deze Renetta van der M. (36) vertelde dat H. haar meer dan eens had verteld dat hij ''een wijf en twee koters'' had vermoord. Dit gegeven was voor justitie aanleiding tot een nieuw onderzoek.

Als 'lange Louis' schuldig wordt bevonden is hij de eerste in Nederland die, meer dan 18 jaar na een moord, tot de maximale straf wordt veroordeeld. Volgens zijn raadslieden kan hij echter maar tot maximaal ťťn jaar en zeven maanden worden veroordeeld. Zo zei advocaat mr. W. Anker dat justitie niet alleen tegen wil en dank moord ten laste heeft můeten leggen om nog een strafzaak te kunnen beginnen, maar dat men zich om louter technische redenen ook gedwongen voelt de allerhoogste straf te eisen.

Als Louis namelijk tot minder wordt veroordeeld blijft er volgens mr. Anker maar ťťn jaar en 7 maanden over omdat de verdachte sinds 1984, zij het voor andere zaken, al bijna 18,5 jaar celstraf heeft gekregen; De ex- Hells Angel heeft straffen van onder andere ťťn, anderhalf, 6 en 9 jaar uitgezeten, hoofdzakelijk voor diefstallen en geweld. Hij is veroordeeld voor een schietpartij in de Warmoesstraat, voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk met een motor, voor een overval op een bank in Nuenen, waarna hij een handgranaat wierp naar de achtervolgende politie, en voor verkrachting plus poging tot doodslag op Renetta van der M.

De 47-jarige Louis, die tijdens de rechtszaak nogal onvriendelijk in de richting van Peter R. De Vries keek, ontkend in alle toonaarden. ''Het is een gruwelijke zaak, maar ik ben er niet schuldig aan. In het betoog van de officier van justitie moeten beledigingen en vuilspuiterij voor bewijs doorgaan. Ik word veroordeeld op mijn verleden en mijn strafblad''.