Gekloonde kat lijkt nauwelijks op origineel

vinz vertaalde het volgende bericht voor ons, waarvoor grote dank!

Je kan tegenwoordig je favoriete kat laten klonen, maar dat wil niet zeggen dat het kopie doet of zelfs eruit ziet als het origineel.

Rainbow is een lapjeskat met veel kleuren en haar kopie, CC, is gestreept grijs met wit. Rainbow is terughoudend en mollig, CC is nieuwsgierig, speels en slank. 22 december 2001 zag CC (inderdaad het staat voor Carbon Copy) het levenslicht en werd pas in februari 2002 bekend gemaakt. "CC is het levende bewijs dat klonen niet altijd dupliceren is" aldus Pacelle, senior vice president of the Humane Society of the United States. "Niet alleen hebben klonen niet hetzelfde uiterlijk, ook het gedrag en persoonlijkheid wijken af van de donorkat. Er zijn miljoenen katten in asielen en het laatste wat we nodig hebben is een nieuwe productie strategie om katten te produceren."

Door CC is er een storm aan telefoontjes van diereneigenaren gekomen, maar er is meer research nodig om constant gezonde dieren te krijgen. Er is vraag van hondenliefhebbers, maar tot nu toe is het nog niet gelukt om een hond te klonen. Eigenlijk is CC het product van een hondenliefhebber, geen kattenliefhebber. Iemand met teveel geld wilde zijn Collie genaamd Missy, laten klonen en zo werd project "Missyplicity" 4 jaar geleden gelanceerd. Nu is Missy ingeslapen omdat zij een vergroeiing had aan haar luchtpijp die niet geopereerd kon worden.

Veel mensen denken dat klonen een exacte replica op de wereld zet maar dat is onjuist. De kloon zal niets van de trucjes kennen van het origineel en ook niet het baasje herkennen. CC is een hele andere kat dan haar donor. Tot nu toe zijn er helemaal geen tekens geweest dat ze anders is als elke andere kat. "Ze is een doodnormale kat sinds haar geboorte" zegt Kraemer "we moeten aan mensen vertellen dat ze een kloon is anders valt het niet op"

CC is nu nog in een steriele omgeving om te zorgen dat ze gezond is en blijft, maar dit gaat binnenkort veranderen als ze mee gaat naar haar nieuwe huis. Als de tijd vordert wil Kraemer zorgen dat CC carbon copies van haarzelf gaat maken. De genetici hebben daar nog geen uitspraak over gedaan.