CDA boos op Cohen

De aanval op burgemeester Cohen van Amsterdam, prominent in beeld om premier-kandidaat namens de PvdA te worden, lijkt al losgebarsten.

Zei eerder al Gerrit Zalm dat Cohen's integratie en immigratie beleid als minister er een van ''pappen en nathouden'' was geweest, ook het CDA bijt fel van zich af. Reden is het artikel uit het Financieel Dagblad van gisteren waarin Cohen er op wijst dat een CDA-VVD kabinet de positie voor allochtonen er niet beter op zal maken, en de spanning eerder zal doen verergeren dan afnemen.

''Dit is de wereld op zijn kop. Paars, waarin de PvdA een leidende rol speelde, is verantwoordelijk voor de huidige problemen. Dát beleid heeft ervoor gezorgd dat een miljoen mensen onvoldoende Nederlands spreken. Dát is de splijtzwam in de samenleving'', aldus vice-fractievoorzitter Eurlings van het CDA.

Maar ook in de Amsterdamse gemeenteraad klink er kritiek op Cohen. VVD-wethouder Dales vindt dat een burgemeester, die boven de partijen hoort te staan, zich niet op een dergelijke partijpolitieke manier met de landelijke politiek behoort te bemoeien: ''Onze partij wordt voor schut gezet'', zegt een boze Dales. ''En dat door een burgemeester die het als zijn taak ziet de boel bij elkaar te houden''. Hij vraagt zich af wie aan het woord is: De burgemeester van alle Amsterdammers of de kandidaat-premier van de PvdA.

Overigens is nog helemaal niet zeker dat Cohen de kandidaat-premier namens de PvdA wordt. Vandaag zei Wouter Bos dat hij zeker tot maandag daar zijn mond over houdt.