Ophef over Gretta Duisenberg

Er is de nodige commotie ontstaan over het bezoek van Gretta Duisenberg aan de Palestijnse gebieden. De ophef betreft haar uitspraken en het feit dat ze op een diplomatiek paspoort reist.

Wat dat laatste betreft heeft ze van minister De Hoop Scheffer inmiddels te horen gekregen dat ze haar diplomatieke paspoort niet meer voor privé-bezoeken mag gebruiken. Zij heeft zo'n paspoort, omdat zij de vrouw van ECB-president Wim Duisenberg is. Gretta Duisenberg verdedigde zich in NOVA vanavond door te zeggen dat ze al 17 jaar geen ander paspoort heeft.

Woede bij CDA en VVD politici is ontstaan over de uitlating gisteravond van Gretta Duisenberg in het NOS-journaal dat ze wel begrip kan opbrengen voor het feit dat Palestijnen zelfmoordaanslagen plegen: "Ik mag het niet zeggen, maar ik snap het wel. Als je geen hoop in het leven meer hebt, geen toekomstperspectief, wat moet je dan?".

Premier Balkenende noemde haar uitspraken vandaag "niet getuigen van goede smaak. Als je met de vinger naar één partij wijst, gaat het van kwaad tot erger." VVD-Kamerlid Wilders noemde de opmerkingen van Duisenberg walgelijk, zeker zo kort na de dubbele zelfmoordaanslag op een bushalte in tel Aviv. CDA fractievoorzitter Maxime Verhagen van het CDA noemde de uitspraken ''verwerpelijk. Denk eens aan de slachtoffers en de nabestaanden van die acties'', zei hij vanmiddag.

Lijsttrekker Rouvoet van de ChristenUnie vindt dat haar diplomatiek paspoort moet worden ingetrokken. De Hoop Scheffer tenslotte zei vanavond ook nog in het EO-programma Het Elfde Uur dat Duisenberg niet belangrijker moet worden gemaakt dan ze is. Een vergelijkbare opmerking maakte VVD'er Wilders in Nova: "Ze is niet meer dan de vrouw van de ECB-president''.

Gretta Duisenberg heeft morgen een ontmoeting met De Palestijnse leider Arafat.