Gijzeling in Londen houdt wijk in zijn greep

Kayuk en Michel van Bergen hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een gijzeling in London houdt een hele wijk al sinds eerste kerstdag in zijn greep. In zijn flat houdt een 32-jarige man vermoedelijk zijn buurman vast. Door de gijzeling zitten tientallen mensen al een week opgesloten in hun eigen huis.

De gijzeling begon toen de politie op eerste kerstdag een auto zag staan, die werd gezocht in verband met een schietpartij. Op het moment dat agenten de auto wilden onderzoeken begon de man vanuit zijn woning te schelden. Daarop vroegen de agenten om versterking. Ze probeerden de woning binnen te dringen, maar de man opende het vuur.

Onderhandelaars proberen de man ervan te overtuigen zich over te geven. Dat wordt steeds gevaarlijker, nu de gijzeling al zo lang voortduurt. De gijzelnemer gebruikt drugs. Woensdag waren er schoten te horen uit de flat, maar daarbij is geen van de mannen gewond geraakt.

Voor de omwonenden betekent dat zij bijna niet hun huis uitkunnen. 43 bewoners mochten woendag onder begeleiding van de politie boodschappen doen, maar 33 mensen die in de vuurlinie liggen moeten helemaal binnen blijven. Zij krijgen eten en medicijnen van de gemeente.

Het is de langstdurende gijzeling in Groot-Brittannië ooit. Alleen de gijzeling in de Libische ambassade in 1984 duurde langer, elf dagen.